CORONA – Seyntex en familie Seynaeve mengen zich in Avrox-dossier

Coronavirus

Seyntex werkt al vijftig jaar met Defensie. Nog nooit heb ik dit meegemaakt.” zo reageert Seyntex-CEO Pol Speleers op het feit dat de Luxemburgse vennootschap Avrox een bestelling binnenhaalde voor de levering van 15 miljoen stoffen mondmaskers aan Defensie, een opdracht goed voor 40 miljoen euro. Avrox blijkt daarbij niet meer te zijn dan een Luxemburgs doorgeefluik voor een Jordaans bedrijf dat offshore is verankerd. Verschillende Belgische bedrijven werden door Defensie uit de race naar de bestelling geweerd, onder meer omdat ze niet voldoende referenties konden voorleggen. “Ook wij hebben dat – na lang aandringen – van Defensie als officiële reden gekregen”, zegt Speleers “Nochtans kunnen we bewijzen dat er wél een referentie in ons dossier zat.”



Het dossier rond het spookbedrijf Avrox wordt al enkele dagen gevoed door onderzoekswerk van NV-A kamerlid Michael Freilich. Die heeft zijn dossier nu toegespeeld aan Het Laatste Nieuws. Om en bij 30 bedrijven schreven eind april in op een spoedbestelling van 15 miljoen textiel mondmaskers door Defensie. Minstens zeven bedrijven werden volgens Freilich uit de aanbesteding geweerd zonder gegronde reden. In de meeste gevallen gaf Defensie de firma’s een ‘onvoldoende’ omdat ze niet konden aantonen dat ze in het recente verleden al eens een levering van minstens 250.000 stoffen mondmaskers succesvol hadden afgewerkt. Maar in de meerderheid van de dossiers die Freilich verzamelde, zijn die referenties wel aanwezig.

Het Tieltse bedrijf Seyntex van de familie Seynaeve is als specialist in veiligheidskledij al enkele jaren leverancier van maskers en beschermingsmateriaal aan de federale politie en vermeldt dat in het dossier. Andere firma’s spreken van leveringen aan Belgische of Franse steden en Amerikaanse bedrijven. Toch werden ze één voor één geweigerd wegens ‘ontbrekende referenties’. “Ik was stomverbaasd toen ik dat vernam”, aldus Speleers. “Seyntex werkt al vijftig jaar met Defensie. Nog nooit heb ik dit meegemaakt. Iedereen kan zich ermee verzoenen als hij een contract verliest omdat een ander beter is. Maar hier krijg je de indruk dat het spel niet eerlijk is gespeeld.”

Volgens Freilich is het tijd dat een onafhankelijke instantie zich over de zaak buigt. Hij vraagt het Rekenhof om het dossier te onderzoeken. “Ik wil niemand met de vinger wijzen. Defensie is snel te werk moeten gaan en heeft een ondankbare taak gekregen, maar ik vind het belangrijk dat iedereen weet hoe de vork exact aan de steel zit.” zegt hij in de krant. Minister van Defensie Philippe Goffin (MR) wuift echter alle kritiek weg. “Avrox is géén postbusvennootschap. De firma gaf een referentie van de levering van 1 miljoen maskers”, zei Goffin in de Kamer. Maar ook de prijs van veel concurrenten lag onder die van Avrox. Het vroeg 2,5 euro per masker, de maximale toegelaten prijs in de aanbesteding, terwijl andere firma’s gelijkaardige stoffen maskers konden leveren voor 1,5 tot 2 euro. “Maar, aldus de minister, Defensie heeft de procedures gevolgd.”