De BBI krijgt gelijk: Patriek Destrooper is een speculant

Alhoewel ze al sedert 2003 in onmin leefden, controleerden de broers Patriek en Peter Destrooper voor gelijke delen het gelijknamige koekjesbedrijf uit Lo-Reninge in de Westhoek. De broers kwamen overeen dat ze elk een voorkooprecht en een volgrecht hadden als een van beiden zijn aandelen zou willen verkopen. Op 23 januari 2015 was het zover. Patriek liet zijn broer weten dat concurrent Lotus Bakeries 55,7 miljoen euro voor het bedrijf wou betalen. Peter liet weten dat hij akkoord ging. Maar op 25 februari liet Patriek dan weer weten dat hij zijn voorkooprecht wilde uitoefenen. Hij ging namelijk in zee met de zakenfamilie Vandermarliere. Die had 55,5 miljoen euro veil voor de hele groep plus 5,625 miljoen euro aan terugbetaling van schulden. Daarop verkocht Peter zijn aandelen in de groep dus niet aan Lotus, maar aan zijn broer, voor 25,475 miljoen euro. Die broer verkocht het bedrijf daarop aan Vandermarliere en boekte daarop een meerwaarde, een meerwaarde die hij niet aangaf in zijn persoonlijke belastingaangifte. Volgens de Brugse rechter is dat alles geen normaal beheer maar speculatie. En dat is meteen het verschil tussen vrijgesteld van belastingen en niet.



Het opmerkelijke verhaal van verkoop van het familiaal bedrijf kwam in de pers terecht en zo ook bij de De Bijzondere Belastinginspectie van Antwerpen. In oktober 2018 liet de fiscus Patriek weten dat hij alsnog belastingen moest betalen op die meerwaarde op de helft van de aandelen, plus een belastingverhoging van 10 procent. Patriek ging niet akkoord en het dossier kwam in Brugge voor de rechtbank van eerste aanleg van West-Vlaanderen. En die geeft de BBI nu gelijk. Volgens de Brugse rechter was er geen sprake van ‘normaal beheer’. ‘Zo zou een voorzichtig persoon niet gehandeld hebben in dezelfde omstandigheden.’ De belastingwet bepaalt dat meerwaarden op aandelen die tot iemands privévermogen behoren, niet belastbaar zijn. Maar alleen als sprake is van een ‘normaal beheer’ van dat vermogen. Het mag niet verder gaan dan wat een ‘goede huisvader’ zou doen om zijn vermogen te doen groeien of te behouden. En dat is hier volgens de rechtbank duidelijk niet het geval.

De rechter geeft de fiscus dus gelijk dat hij nog belasting claimt op de meerwaarde van 2,274 miljoen euro die Patriek binnenhaalde op de helft van de aandelen. Dus niet op zijn helft van de aandelen die hij wel al jaren in handen had. Ook de belastingverhoging van 10 procent krijgt van de rechter groen licht. Patriek Destrooper moet 885.656 euro betalen. De advocaat van Patriek Destrooper, Didier Jaecques, laat in de krant de Tijd, die het nieuws bracht, weten dat hij in beroep gaat. ‘We zijn ontgoocheld in de uitspraak van de rechtbank. Het is jammer dat de rechter focust op heel specifieke elementen en geen rekening houdt met de gehele context van de verrichtingen.’ zo zegt hij.