De Vlaamse regering, Ventilus en 45 miljoen euro verlies voor de familie Vandenberghe en Skyline

Het hoofdkwartier van Skyline in Izegem dat nu onder Ventilus komt te liggen. (Foto: Skyline)

Frederik Vandenberghe is vandaag afgestapt aan de ambtswoning van Vlaams minister-president Jan Jambon. Vandeberghe is CFO van het familiale technologiebedrijf Skyline Communications. Tot twee keer toe stonden politici te drummen om het succesvolle Izegemse bedrijf de ‘Leeuw van de export’ uit te reiken. Nu gaat Vandenberghe die leeuwen symbolisch terug brengen. De familie Vandenberghe investeerde 35 miljoen in hun bedrijvenpark in Izegem. Dat dreigt nu letterlijk overschaduwd te worden door de Ventilus hoge spanningslijnen. De familie Vandenberghe schat hun verlies op 45 miljoen euro en vraagt compensatie. Maar overal valt hun vraag op een koude steen.

Skyline Communications is één van de snelst groeiende bedrijven in West-Vlaanderen. Actief als specialist in satellietcommunicatie kreeg het de status mee van modelbedrijf. Maar de hoogspanningslijn Ventilus gooit heel dat model nu overhoop. De Ventilus-lijn moet de windturbines aan de Noordzee verbinden met het elektriciteitsnet op het vasteland. In november besliste de Vlaamse regering de hoogspanningslijn door verschillende gemeenten in West-Vlaanderen niet ondergronds maar bovengronds aan te leggen. Dat is de enige haalbare oplossing, luidde het verdict na een onderzoek door experts. Maar zo eenvoudig is dat niet.



Zo hekelt Frederik Vandenberghe, de CFO van Skyline Communications, in een opinie op Trends.be de rechtsonzekerheid rond het dossier. De hoogspanningslijn zal op korte afstand van het bedrijvencomplex van Skyline Communications in Izegem passeren. Daar is ook het hoofdkantoor van de multinational gevestigd. Ruim 700 medewerkers zouden in Izegem acht uur per dag aan straling worden blootgesteld. Dat vindt Vandenberghe onaanvaardbaar. Gedupeerden kunnen een bezwaar indienen, maar “in werkelijkheid weten we niet eens of we straks al dan niet recht hebben op een compensatie of zelfs waar de hoogspanningslijn precies moet komen”, stelt Vandenberghe. Door de prijzen terug te brengen wil Vandenberghe aantonen hoe hypocriet het beleid is. (Lees verder onder de foto)

Frederik Vandenberghe (Foto: Skyline)

Gezinnen die onder de hoogspanningslijn terecht komen, kunnen worden vergoed en onteigend. Hun eigendommen worden dan opgekocht. Voor bedrijven geldt die regeling niet. Wanneer Skyline Communications zijn activiteiten moet verplaatsen, kost dat 45 miljoen euro. “We hebben 35 miljoen euro geïnvesteerd in ons bedrijvenpark. In dat bedrag zitten de gronden en de gebouwen. We verhuren ook kantoorruimte aan andere bedrijven, er is onder meer een fitness- en ontspanningsruimte en een locatie om evenementen te organiseren.” De Vlaamse regering zegt dat het bij het kabinet van Groen federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten een aanvraag ingediend om de compensatieregeling uit te breiden. “Vier jaar proberen we al contact op te nemen met de Vlaamse regering, met de netbeheerder Elia en met de gemeente. Overal worden we afgewimpeld”, zegt Frederik Vandenberghe. “Politici stonden vorig jaar haast in de rij om op te roepen tot een compensatieregeling, maar vandaag hoor je niemand meer.”