DURFKAPITAAL – Ook Anthony Brenninkmeijer kan borstvoedingsbeha niet redden

Eva en Martine Boonen, 2de en 3de van links, in 2014 in het gezelschap van de toenmalige burgemeester van Hasselt Hilde Claes (links), de toenmalige Vlaamse minister van Innovatie Ingrid Lieten (2de van rechts) en presentatrice Erica Van Tielen (rechts).

Vorig jaar pompte Anthony Brenninkmeijer samen met een tweede investeerder nog 320.000 euro in het bedrijf Beaunen, ontwerper en producent van stijlvolle borstvoedingsbeha’s. De 66-jarige Brenninkmeijer woont in Brussel, is een telg uit de rijkste Nederlands-Zwitserse familie die onder meer de keten C&A bezit, en profileert zich als ‘business angel’. Het mocht niet baten. Enkele dagen terug werd het bedrijf failliet verklaard. Het commercieel succes was omgekeerd evenredig met de media aandacht voor het bedrijf. Zwangerschappen blijken alleen in de media goed te verkopen, niet in de winkel. In 2017 hield de keten Boobs and burps, gespecialiseerd in zwangerschappen, het ook al voor bekeken. Daar deelde Piet Colruyt in de financiële brokken.

Beaunen werd in 2009 opgestart door Martine en Eva Boonen. Geen familie van elkaar, wel beiden voor het eerst moeder. Ze vonden geen borstvoedingsbeha die bij hen paste. Bovendien was het een heel gedoe om een beetje discreet te voeden. Zo groeide het idee om zelf de ultieme borstvoedingsbeha te ontwerpen: mooi, discreet, maar ook praktisch. Ze schreven zich in voor verschillende wedstrijden die ze wonnen of waarbij ze in de finale raakten. Samen met lactatiekundigen ontwierpen ze Mammae, een eerste serie borstvoedingsbeha’s. Ze sleepten een patent in de wacht en wonnen verschillende awards. (Lees verder onder de foto)



De productie van de Mammae beha’s vindt plaats in Dongguan in de pronvincie Guangdong in China, op zo’n 3 uur reizen van Hong Kong. Het productieproces bestaat uit zo’n 75 verschillende stappen. Vergeleken met het productieproces van een gewone beha is dit bijzonder lang. Bij een gewone beha heeft met tussen de 40 en 45 verschillende stappen nodig. Het duurt gemiddeld 150 minuten om de Mammae beha in elkaar te zetten. Hij is dan ook een stuk duurder dan een gewone beha.

De distributie van de stukken verliep in België via de keten JBC en via lingeriezaken. Maar de commercialisering haperde. Vorig jaar trokken de oprichters zich terug uit het management. Er kwam geen kentering in de verkoopcijfers. Er restte niets anders dan de boeken neer te leggen.

Anthony Brenninkmeijer werkte in de C&A groep in Vilvoorde en was consultant bij PwC. Sinds 2012 is hij ‘business angel’ en ‘dealmaker’ bij het netwerk BAN Vlaanderen. “Tot nu toe kende één van de zeven bedrijven waarin ik geïnvesteerd heb, moeilijkheden, en daar wil ik het graag bij houden, zo zei hij twee jaar terug. Dat negen op de tien investeringen zouden falen, klopt alleen als je blindelings zou investeren. De markt is vandaag te complex en uitdagend geworden om zonder enige ervaring een belangrijke som in een project te steken.”