EXCLUSIEF – Jürgen Ingels gaat in zee met machtige Libanese zakenfamilie

Ziad Makhzoumi

De high tech investeerder Jürgen Ingels trekt de Libanese financier Ziad Mustapha Sultani Makhzoumi aan als sleutelfiguur in zijn nieuwe investeringsholding ISM Partners. Samen met zijn broer Fouad was Ziad Makhzoumi eind vorige eeuw betrokken in een wapenschandaal dat leidde tot de val van de toenmalige Britse minister van Defensie Jonathan Aitken. De familie Makhzoumi is één van de machtigste families in Libanon. Ziad Makhzoumi moet voor Ingels de weg openen naar financiers uit het Midden-Oosten. Ingels gaf geen commentaar op onze vragen over Ziad Makhzoumi.

Jürgen Ingels is op zoek naar 150 tot 200 miljoen euro durfkapitaal. Met die middelen wil hij een rol spelen bij grote investeringsdossiers. En daarbij wil hij het geld halen waar het zit, met name in Dubai en omstreken. Daarvoor doet hij een beroep op het netwerk van Ziad Makhzoumi. Die maakte onder meer carrière als financieel directeur van Arabtec, één van de vijf grootste bouwbedrijven uit de Golf regio, goed voor 70.000 werknemers. Samen met zijn familie is hij momenteel in Dubai eigenaar van de bouwgroep Future Pipe Industries waarvan de waarde wordt geschat op 1 miljard dollar.



In Londen was Ziad Makhzoumi samen met zijn broer Fouad eigenaar van de holding Future Management Services. In de jaren 80 trokken Ziad en Fouad de conservatieve politicus Jonathan Aitken aan als bestuurder van hun groep. Later werd Aitken minister van Defensie. Hij vergat daarbij zijn belang in de groep van Makhzoumi officieel te melden. In 1992 regelde Fouad Makhzoumi samen met Aitken onder meer de verkoop van 3.000 geweren en enkele militaire voertuigen aan Libanon. (Lees verder onder de foto)

Jonathan Aitken in zijn nieuwe functie als deken van de Anglicaanse kerk.

De Britse krant The Guardian beet zich vast in het dossier en legde de belangenvermenging in hoofde van Aitken bloot. De conseravtieve politicus verteerde dat slecht en sleepte de krant voor de rechtbank. Opmerkelijk genoeg werd Aitken in het proces dat daarop volgde zelf wegens meineed veroordeeld tot 18 maanden effectieve gevangenisstraf. In 1995 stapte hij uit de politiek. Tijdens zijn verblijf in de cel bekeerde hij zich tot het christendom. Momenteel is hij onder meer gevangenisaalmoezenier.

De familie Makhzoumi heeft de Britse politiek alvast nooit volledig de rug toegekeerd. Zo is ze altijd een financier gebleven van de Britse conservatieve partij. Nog enkele jaren terug schonk May Makhzoumi, de echtgenote van Fouad, 300.000 pond aan de Torries. In Libanon vormt de familie één van de machtigste netwerken waarvoor alle deuren opengaan.

Jürgen Ingels

Jürgen Ingels profileert zich momenteel als inspirator van de technologiebeurs SuperNova. Met zijn fonds Smartfin wil hij actief worden in grotere investeringsdossiers. Zijn nieuwe holding ISM Partners wordt daarbij een steunpilaar. Naast Ziad Makhzoumi is ook de ex-zakenbankier Edward Schiettecatte mede-oprichter van ISM. Schiettecatte is bekend als oprichter van het high tech revalidatiecentrum TrainM. Jürgen Ingels verkoos niet te reageren op onze vragen over Makhzoumi.