Familiaal drama treft de familie Raes

Eergisteren overleed Luc Raes in Namen. Hij nam er met vrienden deel aan koetsenrit georganiseerd door een plaatselijke manège. Tijdens een ongeval met drie koetsen kwam hij onder één van de karren terecht en overleed ter plaatse. Luc Raes was 67 jaar. Halfweg de jaren ’80 van de vorige eeuw zette hij samen met Antoon Wallays in het West-Vlaamse Harelbeke het aardappelverwerkend bedrijf Agristo op poten. Dat groeide uit tot een wereldspeler in diepvries aardappelproducten. Raes en Wallays hebben de leiding van het bedrijf vorig jaar overgedragen aan hun kinderen Hannelore Raes en Filip Wallays, beiden dertigers. Agristo stelt momenteel bijna 900 mensen tewerk.



Samen met vrienden nam Luc Raes woensdagavond deel aan een tochtje met drie koetsen, georganiseerd door een plaatselijke manège. Op een landelijke weg in Hérisson, een gehucht nabijVresse-sur-Semois, liep het verkeerd toen één van de koetsen op een helling tegen een stapel hout reed. Er volgde een botsing tussen de verschillende koetsen, waarbij één van de rijtuigen kantelde. Luc Raes, een man met ervaring als koetsier, kwam met zijn borstkas onder het rijtuig terecht en overleed ter plaatse.

Met Agristo worden vooral huismerken geproduceerd in opdracht van lokale distributeurs. Hun producten zijn als huismerk terug te vinden in supermarkten in 120 landen. Waar in 1989 de productie nog maar 15.000 ton bedroeg, was rond de eeuwwisseling al 50.000 ton. In 2001 nam Agristo een fabriek in Tilburg over van het Amerikaanse Lamb Weston Meyer, de grootste producent van aardappelproducten ter wereld. Vandaag bedraagt het productievolume 750.000 ton. Elke dag rollen 2,4 miljoen pakjes friet van de band. In het West-Vlaamse Wielsbeke werd vorig jaar 200 miljoen euro werd geïnvesteerd in een nieuwe volautomatische frietfabriek.