Familie Boël incasseert op populaire GIF verdeler

Het geeft niets te maken met onkruidverdelger of een ander chemisch product. In de internetwereld staat GIF voor ‘Graphics Interchange Format’. Een GIF is een korte, zichzelf herhalende, humoristische en geluidloze videoclip. Het gebruik van GIF’s groeide mee met de populariteit van wat doorgaans wordt omschreven als ‘de sociale media’, producten zoals Facebook en Twitter. Grootste verdeler van GIF’s is het internetbedrijf Giphy. Dat beschikt over de grootste collectie populaire GIF’s. Facebook legt nu 400 miljoen dollar op tafel voor Giphy. Ook de Belgische familie Boël passeert daardoor mee langs de kassa. De Brusselse Boël-holding Sofina had eind vorig jaar 4,15 procent van Giphy in handen. Op basis van de waardering van 400 miljoen dollar, brengt de deal Sofina 16,6 miljoen dollar of 15,34 miljoen euro op. Maar ondanks dit sprankeltje goed nieuws ontsnapt ook de familie Boël niet aan de coronacrisis. De familie is één van de traditionele aandeelhouders van de chemiereus Solvay. En precies die wordt zwaar getroffen door de corona luchtvaartcrisis.



De familie Boël is één van de oudste traditionele Franstalige rijkste families in België. Maar die klassieke Belgische “haute finance” vond al langer dan vandaag hun weg naar de nieuwe, lucratieve, internet markt. Via veel doorgaans discrete investeringen zijn de ‘sociale media’ voor investeringsbedrijven opbrengstproducten geworden. De deal met Giphy en Sofina werd nu opgemerkt door de Tijd.

GIF’s worden gemaakt op basis van uitgeknipte stukjes beeld van een bestaande video. Dat kan automatische gebeuren, via internet applicaties, of in professionele video studio’s. In die categorie is Giphy marktleider. Het in 2013 opgerichte bedrijf beheert de grootste bibliotheek van minifilmpjes. Het bedrijf haalde al 150 miljoen dollar durfkapitaal op. Facebook wil Giphy in eerste instantie integreren in Instagram, de app om foto’s en video’s te delen.

Solvay sluit twee composietfabrieken

Maar ondanks dit sprankeltje goed nieuws ontsnapt ook de familie Boël niet aan de coronacrisis. De familie is één van de traditionele aandeelhouders van de chemiereus Solvay. En precies die wordt ook getroffen door de corona luchtvaartcrisis. De fabrieken in Manchester, in het Verenigd Koninkrijk, en Tulsa, in de Amerikaanse deelstaat Oklahoma, gaan dicht. De activiteiten worden overgebracht naar andere vestigingen. 570 jobs sneuvelen bij de herstructurering. Beide fabrieken zijn toeleveranciers aan de luchtvaartindustrie die nu zware klappen incasseert. Diezelfde afdeling composieten moest vorig jaar al fors besparen door de stopzetting van de productie van de 737 MAX door Boeing. Analisten schatten dat de 737 MAX ongeveer 10 procent van de inkomsten van Solvay uit composietmaterialen vertegenwoordigde.