Familie Mestdagh moet Distillerie de Biercée laten (failliet?) gaan

De Waalse distributeursfamilie Mestdagh moet een bitter pil doorslikken. Haar distilleerbedrijf Biercée vraagt bescherming tegen haar schuldeisers en moet op zoek naar een overnemer. Komt die er niet, dan volgt het faillissement. Biercée is gespecialiseerd in de productie van fruitlikeur, Waalse jenever péket en digestief. Wie het jaarverslag van Biercée leest moet net als wie een digestief geniet al een sterke maag hebben. Het bedrijf keek eind 2017 aan tegen een overgedragen verlies van 7,5 miljoen euro. Vorig jaar zou het verlies opgelopen zijn tot 1 miljoen euro. Voor de rest niets dan kommer en kwel in het likeurbedrijf uit Ragnies nabij Charleroi.



In 2017 zag Biercée zijn omzet met een kwart terugvallen tot 1,8 miljoen euro. In volume verkocht Biercée in 2017 nog 91.112 flessen alcohol van 70 centiliter tegenover 124.639 het jaar daarvoor. Het segment digestief daalde met 20%. De Biercée gin ging met 31 % achteruit. De verkoop via de grootdistributie viel met 60 % terug na het wegvallen van een contract met een tussenhandelaar. De verkoop aan de horeca daalde met 10%. De online verkoop daalde met 7% bij 15 % minder bezoeken aan de webshop van het bedrijf. De export naar de VS viel met 81 % terug terwijl een exportoefening naar China werd stopgezet. De verkoop in Vlaanderen en het Groot-Hertogdom Luxemburg kwam niet van de grond en twee vertegenwoordigers werden ontslagen. Volgt u nog?

Waren er dan geen lichtpuntjes? Toch wel, twee. Van de nieuw gelanceerde whisky Biercée Rye werden 5.000 flessen verkocht. En de exploitatie van de distilleerderij, bezoeken en verhuur van zalen, ging met 19 % vooruit. Vorig jaar bleven de cijfers even negatief. Het management vroeg nog een laatste inspanning van de aandeelhouders van 0,8 miljoen euro, maar die weigerden. Die aandeelhouders zijn de holding Valois van de familie Mestdagh, goed voor 48 %, en de regionale overheidsinvesteerder Sambrinvest, goed voor 38 %. Komt er niet snel een oplossing dan lonkt enkel het faillissement.

Voor de familie Mestdagh komt het nieuws bovenop de moeilijkheden die de groep nu al ondervindt in de distributiesector met belangrijke verliescijfers als gevolg. Over 2017 incasseerde de groep een bedrijfsverlies van maar liefst 33 miljoen euro op een omzet die terugliep van 631 naar 620 miljoen euro. De familie controleert met Carrefour Market 83 winkels waarvan 7 in Brussel, 2 in Vlaanderen en 74 in Wallonië. In mei vorig jaar maakte ze bekend dat er 450 van de 2.500 jobs in de groep moeten sneuvelen.