Het appeltje voor de dorst dat het logo is van de spaarbank Argenta heeft de Antwerpse familie Van Rompuy geen windeieren gelegd. Als hoofdaandeelhouder van Argenta staat ze voor een opgebouwd vermogen van 2,4 miljard euro, meteen ook goed voor de eerste plaats van de Rijkste Antwerpse families. Dat blijkt uit de Antwerpse ranking die onze redactie opmaakte in opdracht van Gazet van Antwerpen en die vandaag werd gepubliceerd. De provincie Antwerpen is goed voor 7 miljardairs. Samen zijn de 10 Rijkste Antwerpse families goed voor een vermogen van meer dan 15 miljard euro. Het vermogen van de familie Emsens werd daarbij herleid tot de multinational SCR-Sibelco. De familie Emsens is doorheen de verschillende generaties zeer versnipperd geraakt. De waarde van de bedrijven Aliaxis en Etex, het vroegere Eternit, waarin de familie ook aandeelhouder is, werden hier buiten beschouwing gelaten.
1. Familie Van Rompuy 2.494.976.421 euro
2. Familie Roussis – Van Gorp 2.168.041.000 euro
3. Familie Ackermans 1.931.241.417 euro
4. Familie Emsens 1.766.016.370 euro
5. Familie Van Thillo 1.629.240.000 euro
6. Familie Huts 1.539.759.000 euro
7. Familie Cigrang 1.365.488.000 euro
8. Familie Gheysens 997.457.000 euro
9. Familie Delcroix 909.916.000 euro
10. Familie Moortgat 756.960.000
1. Familie Van Rompuy – Argenta
Argenta werd in 1956 opgericht door vier vrienden die elkaar na de oorlog in Leuven leerden kennen: Frans Kuijpers, Karel en Cyriel Schryvers en Karel Van Rompuy. In de beginjaren bood Argenta alleen persoonlijke leningen aan tegen een scherpe prijs. Wanneer de wetgever dergelijke leningen in 1965 verbood, ging de bank zich toeleggen op het aantrekken van spaargeld. Als logo koos Argenta voor een groene appel. ‘Omdat het appeltje voor de dorst bekend overkwam,’ zo zei stichter Karel Van Rompuy daarover.
Door de traditionele Belgische en francofone grootbanken werd Argenta lang scheef bekeken en niet geaccepteerd als volwaardige bank. Daarbij speelde ook in het na-oorlogse België de Vlaamse achtergrond van de bank een niet onbelangrijke rol. Medeoprichter Frans Kuijpers bijvoorbeeld is de broer van gewezen Volksunie-kopstuk Willy Kuijpers. Argenta was vaak cofinancier van Vlaams-nationalistische projecten allerhande, ook in de media. Dat alles verhinderde niet dat Argenta uitgroeide tot een middelgrote Vlaamse bank met meer dan één miljoen klanten.
De familie Van Rompuy kocht doorheen de jaren de andere aandeelhouders uit. Met het aantreden van een nieuwe generatie binnen de familie Van Rompuy lijkt die Vlaamse profilering minder scherp. In 2017 trekt Dirk Van Rompuy, de oudste zoon van medeoprichter Karel Van Rompuy, zich terug als bestuurder van de groep. Dirk Van Rompuy is samen met zijn jongere broer Bart de enige vertegenwoordiger van de familie binnen het bedrijf. Samen controleren ze 86 % van Argenta via hun familiale holding Investar
2. Familie Emsens – SCR Sibelco
De industriële wortels van de familie Emsens liggen in de Kempen waar de familie wit zand ging ontginnen dat de basisgrondstof vormt voor de productie van glas. Het was wijlen Stanislas Emsens, Stanny voor de ingewijden, die vanuit die zandontginning het bedrijf SCR-Sibelco uitbouwde tot een wereldgroep van mijnbouwactiviteiten. SCR-Sibelco is zowat de minst bekende Belgische multinational. In 2020 kwam het bedrijf even in moeilijkheden. De Amerikaanse energiegroep Covia, een dochter van SCR-Sibelco, incasseerde een verlies over 2019 van 672 miljoen euro. Daarop werden de banden met de Amerikaanse groep werden definitief doorgeknipt. Sibelco incasseerde daarbij een waardevermindering van 1,8 miljard euro. Daarbij kwam de positie in het gedrang van Bert De Graeve, de vroegere CEO van de VRT en nu voorzitter van SCR-Sibelco.
Naast mijnbouw werd de familie Emsens met de groep Eternit ook actief met de productie van asbest. Eternit is de naam van een fabricageprocedé voor cement op basis van asbestvezels (asbestcement), dat door de Oostenrijker Ludwig Hatschek uitgevonden werd. Alphonse Emsens kocht in 1905 de licentie voor België. Dat procedé was duurzaam, isolerend en goedkoop en lag mee aan de basis van het fortuin van de familie Emsens, die nog altijd meerderheidsaandeelhouder van de groep is. Maar het materiaal draaide ook uit op een nachtmerrie en een last voor de groep, sinds de kankerverwekkende eigenschappen van het materiaal werden aangetoond. Eternit stopte in 1997 met de productie van asbest. Het bedrijf werd omgevormd tot de groep Etex en ging zich toeleggen op de productie van bouwmaterialen.
De familie Emsens telt momenteel om en bij 200 afstammelingen.
3. Familie Ackermans – Ackermans & van Haaren
De Antwerpse holding Ackermans & van Haaren omvat een aantal uiteenlopende activiteitstakken: de baggergroep Deme, de vermogensbankier Bank Delen en de Bank J. van Breda, de eerste werk enkel voor rijke klanten, de tweede enkel voor zelfstandigen, de holding Sipef, producent van palmolie, en daarnaast nog de projectontwikkelaar Extensa met een belangrijkeportefeuille vastgoed waaronder de Brusselse site Tour & Taxis.
Het boegbeeld van AvH is momenteel Luc Bertrand. Die verwierf in België de status van industrial leader. Recent wordt hij meer en meer geflankeerd door zijn dochter Alexia. Die werd in 2015 de nieuwe kabinetchef van MR-kopstuk en toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders. Momenteel is ze fractieleider van de MR in het Brusselse parlement. Luc Bertrand is gehuwd met Fabienne Ackermans. De groep telt momenteel een 11-tal familiale aandeelhouders maar met de komst van de volgende generatie zal dit aantal sterk oplopen.
4. Familie Roussis – Van Gorp
De Kempense ondernemer Raf Van Gorp begon ooit als kleine aannemer in Arendonk. Hij groeide echter mee met de golf van industriële investeringen die in de jaren 1960 en 1970 de Kempen overspoelden. Van Gorp werd specialist in het recycleren van het plastiek afval dat gepaard ging met het productieproces. Nu is Ravago Plastics uitgegroeid tot een wereldspeler die actief is in de recyclage van plastiek, de productie van plastieken voorwerpen en de handel in kunststofgranulaten.
Raf Van Gorp overleed in 1993. De leiding van het bedrijf kwam daarna terecht bij Theo Roussis, een ondernemer van Griekse afkomst die gehuwd is met dochter Gunhilde Van Gorp. Ook onder zijn leiding blijft Ravago groeien.
Theo Roussis leidt een uiterst discreet bestaan en mijdt elke media aandacht. De familie is één van de traditionele aandeelhouders van Kredietbank, nu KBC.
5. Familie Van Thillo
Wie de media niet kan ontwijken, in tegendeel zelfs, is Christian Van Thillo, vooral bekend als mediamagnaat. Nochtans was zijn familie lange tijd actief in het bankwezen als eigenaar van het Spaarkrediet. Deze spaarbank werd begin 1995 door de familie verkocht aan Kredietbank. Op dat moment kwam Christian Van Thillo naar voor als sterke man van de familie. CvT, zoals hij soms wordt genoemd, legde zich volledig toe op de media activiteiten van de familie. Vlaggenschepen in Vlaanderen zijn HLN.be, Het Laatste Nieuws, Dag Allemaal en de commerciële omroep VTM. Alle drie zijn ze de grootste in hun deelsector.
De voorbije jaren profileerde Christian Van Thillo zich vooral met een assertief overnameprogramma dat hij met succes afwerkte in Nederland. Zo slaagde hij erin de Nederlandse kranten Algemeen Dagblad, de Volkskrant en Trouw onder te brengen bij de Persgroep. Dat legde hem geen windeieren. Momenteel verdient hij meer geld in Nederland dan in België.
In 2018 voerde Van Thillo zijn meest gewaagde media operatie door. 400 persmensen, journalisten, eindredacteurs, grafici en productiemedewerkers werden samengebracht onder één dak, in een nieuw gebouw in hartje Antwerpen, genaamd News City. Zijn print-bedrijf de Persgroep (Het Laatste Nieuws, Dag Allemaal, HLN.be) werd daarbij gefusioneerd de tv- en radiogroep Medialaan (VTM, Q). Einddoel is een digitale mediagroep te maken waar door interne synergieën antwoorden kunnen worden geformuleerd op de digitale nieuwe media uitdagingen.
Grootste symbool is wellicht de verhuis van de VTM-redactie van Vilvoorde naar Antwerpen. Journalisten werken nu niet meer voor een titel maar voor DPG, zoals het mediabedrijf nu heet.
6. Familie Huts
Fernand Huts is voorzitter van Katoen Natie, zijn echtgenote Karine bekleedt de functie van ondervoorzitter. KTN is van een Antwerpse goederenbehandelaar in de haven uitgegroeid tot een wereldwijd actieve groep die zich toelegt op logistieke oplossingen. Op die manier overstijgt KTN het gewone lossen en laden van goederen en creëert het bedrijf meer toegevoegde waarde. In 2015 verraste Katoennatie vriend en vijand door het afval verwerkend bedrijf Indaver over te kopen voor het pikante bedrag van 416 miljoen euro. Huts haalde het in de overnamestrijd van grote namen zoals het Franse Suez
Huts werd in 1995 verkozen als VLD-volksvertegenwoordiger nadat hij de Antwerpse lijst had getrokken. De ondernemer viel daarbij vooral op door zijn afwezigheid in de Kamer. In 1999 stond zijn echtgenote op een VLD-strijdplaats voor de Senaat. Ze haalde het niet. Het echtpaar Huts is ondertussen ook actief als vastgoedinvesteerder in de regio Antwerpen.
Dat Fernand Huts een grote verzamelaar en kunstfilantroop is, was al bekend. Huts en zijn vrouw Karine zijn de mecenas van Wim Delvoye. Ze verzamelen ook al decennia archeologisch textiel. Huts bracht zijn kunst onder in de Phoebus Foundation. Die stichting is opgericht op het offshore kanaaleiland Jersey en geniet van een fiscaal vriendelijk klimaat. Bedrijven leven er belastingsvrij. Ook dividenden, intresten en royalties worden er belastingsvrij geïncasseerd. Huts zelf is intussen ook geen Belgische belastingplichtige meer. Eind 2013 verhuisde hij zijn domicilie van Antwerpen naar het Britse Kent. De verplaatsingen tussen Kent en België doet Huts vaak met een helikopter. Die wordt bestuurd door zijn zoon. Recent kwam hij opvallend in het nieuws als nieuwe eigenaar van de Antwerpse Boerentoren, samen met de Waregemse projectontwikkelaar ION.
7. De familie Cigrang
Nog een relatief onbekende naam is die van de Antwerpse redersfamilie Cigrang. Met de groep Cobelfret leidt Cigrang een gediversifieerd bedrijf met onder meer intercontinentaal vervoer van droge massagoederen zoals steenkool en ijzererts, maar daarnaast ook ferrydiensten van personen en voertuigen naar Groot-Brittannië. Verder exploiteert de groep zeven haventerminals in Noordzeehavens.
Net als zijn vader schuwt Christian Cigrang de media en de publiciteit. Toch is de familie een bekende naam in de kunstwereld. Zo beheren ze onder meer een belangrijke collectie moderne kunst. Daarnaast heeft de Antwerpse familiale groep in 2013 een meerderheidsbelang genomen in het modebedrijf A.F. Vandervorst. Pierre Cigrang werd de nieuwe algemene directeur. Ook bij modehuis Christian Wynant nam de groep een belang van 50 procent.
In 2010 nam de familie een belangrijke diversificatie buiten de scheepvaart. Cigrang betaalde circa 130 miljoen euro voor een belang van 11 procent in de Bank Degroof, een van de belangrijkste vermogensbeheerders van het land. Meteen werd Cigrang zo de tweede grootste aandeelhouder van de bank. Deze participatie moet zowat het entreeticket zijn van de groep tot de Belgische haute finance.
Drie jaar later, in 2018, wordt bekend dat De broers Christian, Jean-Philippe en Michel Cigrang, allen vijftigers, 18 miljoen euro op tafel hebben gelegd om eigenaar te worden van het eiland Espalmador in de Spaanse Balearen. Het eiland van 3 kilometer lang en 800 meter breed is geliefd bij de meest vermogenden van deze wereld. Onder meer de Britse prins William, Kate Middelton en Paris Hilton verbleven er ooit. Op het eiland staan twee woningen, enkele bijgebouwen en een witte kapel. Er mag niet worden bijgebouwd. Het is zo goed als volledig privé.
8. De familie Gheysens
Projectontwikkelaar Paul Gheysens zou je een aangespoelde Antwerpenaar kunnen noemen. Zijn roots liggen immers in de Westhoek. Maar Gheysens is met zijn bouwgroep Ghelamco al lang een wereldspeler geworden. De naam Ghelamco is best gekend van de Ghelamco-Arena, het voetbalstadion van KAA Gent. De bouw van de Ghelamco-Arena was voor Gheysens eigenlijk een ruiloperatie. Hij bouwde het stadion in ruil voor het verwerven van een groot aantal gronden rond de arena. Op die terreinen wordt een heuse nieuwe wereld zichtbaar: ongeveer 13.500 m² kantoren, 3.000 m² congres ruimten, 16.000 m² multifunctionele ruimten, 250 parkings, en – op de aangrenzende gronden – 14.000 m² retail, ongeveer 1.500 parkings, 2 kantoorgebouwen (met in totaal 28.600 m² kantoorruimten), en een hotel project. Om maar te zeggen dat de ondernemer Paul Gheysens goed weet waarmee hij bezig is wanneer hij een nieuw stadion bouwt.
In 2017 werd bekend dat Gheysens in alle stilte eigenaar was geworden van de voetbalploeg FC Antwerp. Ook in Antwerpen bouwde hij een nieuwe stadiontribune, die door Ghelamco lucratief wordt verhuurd aan de voetbalploeg. Ondertussen pompte Gheysens al bijna 50 miljoen euro in zijn voetbalploeg die ook en misschien vooral de steun geniet van zijn echtgenote Ria.
Soms valt voetbal ook tegen, zo mocht Gheysens ervaren in Brussel waar hij worstelde met de vergunningen die nodig zijn om het Eurostadion te bouwen, opmerkelijk genoeg op Vlaamse grond, op parking C van de Heizel, een project dat ultiem faalde.
De snelle financiële groei van Paul Gheysens roept ook vragen op. Zo leert onderzoek dat zijn groep juridisch verankerd is in Cyprus. In 2020 werd bekend dat de belastingsdiensten een extra aanslag habben gelegd van 153 miljoen euro op Ghelamco. De aanslag heeft betrekking op het inkomstenjaar 2016. Toen ontving Ghelamco een dividend van 430 miljoen euro van de Cypriotische holding Granbero. Volgens het bedrijf werd in Cyprus belasting betaald op dat bedrag maar de belastingdiensten verwerpen deze stelling.
Binnen het bedrijf beheert Granbero de Poolse vastgoedprojecten. Belangrijkste project daarvan was lange tijd The Spire in de Poolse hoofdstad Warschau, met zijn 220 meter op dat moment de hoogste kantoortoren van Oost-Europa waar ook al koning Filip op bezoek kwam. In 2021 werkte Ghelamco in Warschau de Warsaw Unit af, goed voor 202 meter met op bijna 200 meter hoogte de Skyfall Warsaw, een bewegend panoramisch platform.
Veel vrije tijd heeft Paul Gheysens niet, maar de meeste van die vrije tijd gaat naar paarden. Zo is Gheysens onder meer eigenaar van de stoeterij Knocke Arabians in Knokke.
9. Familie Delcroix
Jozef – Jos – Delcroix is de broer van gewezen CVP-kopstuk Leo Delcroix. Hij huwde een dochter van de Antwerpse autobandenhandelaar Donkers en bouwde samen met haar zijn eigen autobandenbedrijf Deldo (DELcroix-DOnckers) uit. Deldo is de grootste bandengroothandel in België en is ook op Europees niveau een belangrijke speler, die bijvoorbeeld in Centraal-Europa sterk staat. Deldo werd in 1973 opgericht als familiebedrijf en het is dat altijd gebleven. De groep is actief in grote delen van Europa op het vlak van de aan- en verkoop van banden. De hoofdzetel is nog altijd in Antwerpen gevestigd maar zo’n 90 procent van de omzet is export. Jozefs kinderen, Philip en Kathleen, hebben het bedrijf ondertussen overgenomen, Philip als operationele directeur, zijn zus als CFO.
10. Familie Moortgat
De naam Moortgat is al jarenlang synoniem met het hoge gistingsbier Duvel en de brouwerij in Breendonk. Gestart in 1871 als een traditionele boerderij die ook een eigen bier brouwde, is Moortgat vooral sedert de jaren zestig uitgegroeid tot de meest rendabele brouwerij van België. Wanneer Duvel Moortgat in 1999 naar de beurs trekt, heeft het één structurele zwakheid: het is te afhankelijk van de Belgische markt en van één merk, Duvel. Sindsdien bouwde de brouwerij een heel gamma uit: Maredsous, Liefmans, de Chouffebieren. Het pilsbier Vedett werd als een trendy exclusiviteit in de markt gezet. Later volgde de opgemerkte overname van de failliete Antwerpse brouwerij De Koninck, bekend van het bolleke Koninck. Door de tussenkomst van Moortgat viel De Koninck niet in handen van het Nederlandse Heineken.
In 2012 liet de familie Moortgat weten het familiebedrijf van de Brusselse beurs te willen weghalen. Het vermogen van de familie is voor gelijke delen in handen van de broers Michel, Philippe en Bernard Moortgat. Hun nicht Veerle Degeeher is minderheidsaandeelhouder.