De financieel noodlijdende kleding- en schoendistributeur FNG heeft voor grote delen van zijn Belgisch netwerk het faillissement aangevraagd. In praktijk valt het doek over de 104 winkels van Brantano, de 17 winkels van Fred en Ginger en de keten CKS. Op papier heeft het faillissement betrekking op FNG International Holding en ‘de operationele dochters’. Meteen betekent dit ook financieel het einde van Dieter Penninckx, zijn echtgenote Anja Maes en hun zakenpartner Manu Bracke, de drie oprichters van FNG. Ondertussen loopt ook een gerechtelijk onderzoek naar de drie ondernemers. Het beursgenoteerde FNG zelf blijft bestaan en gaat door met het Zweedse Ellos en met een aantal Nederlandse activiteiten. Die laatste hebben wel ook bescherming gevraagd tegen hun schuldeisers.
Nadat Dieter Penninckx vertrokken was als CEO van FNG werd al snel duidelijk dat de belangrijkste beslissing bij de banken lag. Die trokken nu blijkbaar de stekker uit het verhaal. De banken waren al misnoegd omdat ze enkel de fysieke distributie hebben gefinancierd. De overname van Ellos, specialist in internetdistributie, gebeurde buiten hen om. De bankschulden liggen op het niveau van de Benelux-activiteiten die onder de vennootschap FNG International zitten. Het belangrijkste onderdeel dat failliet gaat is Brantano. Maar niet alle Belgische vennootschappen leggen de boeken neer en in Nederland wordt bescherming tegen schuldeisers gezocht.
Bij FNG werken 3.000 mensen waarvan 1.000 in België. Gisteren was er al een belangrijk incident. Het sociaal secretariaat SD Worx stuurde immers alle werknemers van Brantano een eindafrekening waarbij hun contract beëindigd werd op 31 juli. Toen klonk het nog dat het om een fout ging van het secretariaat en dat het enkel om een simulatie ging, een simulatie die 24 uur later werkelijkheid is geworden.
UPDATE
Dit artikel werd bijgewerkt nadat bleek dat ook CKS wel degelijk in het faillissement is betrokken.