Het is op zijn minst een merkwaardige evolutie: de vakbonden die er in slagen het management van een beursgenoteerd bedrijf opzij te laten schuiven en te vervangen door een manager die kan bogen op goede sociale relaties. In dit geval is die laatste Paul Lembrechts en is het bedrijf de noodlijdende kleding- en schoenendistributeur FNG. Paul Lembrechts is de vroegere CEO van de openbare omroep VRT. Hij vervangt bij FNG interim manager Yves Pollé. Ook de drie stichters van het bedrijf, Dieter Penninckx, Anja Maes en Manu Bracke verdwijnen uit beeld. Lembrechts mag dan al de vakbonden aan zijn kant hebben, de tijd werkt tegen hem. Hij beschikt over amper enkele dagen om te pogen het zinkende FNG schip alsnog drijvende te houden.
De vakbonden hadden zich openlijk gekeerd tegen het saneringsplan van het nu dus vroegere management van het bedrijf dat onder meer de ketens Brantano, Miss Etam en CKS overkoepelt. Diezelfde vakbonden drongen er ook op aan dat het gerecht een strafonderzoek zou openen naar duistere financiering bij FNG toen nog onder leiding van stichter Dieter Penninckx. En nu is die emmer dus blijkbaar vol. In een persbericht kondigt het bedrijf de komst aan van Paul Lembrechts. Komen ook in de directieraad: Richard Turk (managing director van FNG Nederland) en Nathasja Van Bael (financieel directeur). “De aanstelling van Lembrechts heeft als doel de sociale dialoog in alle rust en kalmte te laten plaatsvinden.” zegt woordvoerder Gunther De Backer, “zodat de hele groep zich achter hetzelfde project kan scharen.”
Vraag is of er nog veel tijd is om dat project recht te trekken. Afgelopen vrijdag schetste de Standaard nog een somber beeld van de huidige situatie van FNG. Volgende week woensdag moet blijken of de ondernemingsrechtbank het bedrijf zal beschermen tegen zijn schuldeisers en eigenlijk ook een beetje tegen de vakbonden. Die laatste hebben de aanstelling gevraagd van gerechtelijke bestuurders. Lembrechts moet nu voldoende garanties bieden dat alle banden met de aandeelhouders en het vroegere management zijn doorgesneden. Ondertussen moet FNG op zoek naar vers geld, niet om schulden te betalen, maar om de wintercollecties aan te kopen en zo haar eigen continuïteit te verzekeren. Hoeveel geld daarvoor nodig is, is niet duidelijk.
“Al voor corona toesloeg, waren de dominosteentjes aan het wankelen.”, zegt Filip de Bois van de vastgoedgroep Redevco in de krant. Zijn bedrijf is één van de grote eigenaars van winkelvastgoed in België en verhuurder van enkele panden aan FNG. Retail Estates, dat 30 Brantano-winkels verhuurt, vraagt alvast aan de ondernemingsrechtbank dat er toezicht komt op de kassa van Brantano. Bij de banken dreigen BNP Paribas Fortis en ING de grote verliezers te worden. Zij hebben de meeste kredieten uitstaan bij FNG.