Fortis-belegger is kapucijnaapje

Voor het Amsterdamse Gerechtshof heeft een advocaat zijn cliënten vergeleken met kapucijnaapjes. Beleggers die zich niet juridisch hebben verzet tegen het faillissement van Fortis zouden door de verzekeringsgroep Ageas een kleinere vergoeding krijgen dan beleggers die wel juridisch verzet aantekenden. Hun advocaat vergeleek hen in een filmpje met kapucijnaapjes die een stukje komkommer eten. Vreemde vergelijking maar misschien begrijpbaar als je weet dat de advocaat luistert naar de naam Mallepaard. Toch gaat het om een ernstige zaak van meer dan 1 miljard euro waarin ook de Rijkste Belg opduikt.



Ageas, de verzekeringsgroep die ontstond op het puin van Fortis Verzekeringen, deed er vier jaar over maar heeft nu toch een voorstel gelanceerd. De groep is bereid om de gedupeerde Fortis-beleggers voor 1,2 miljard euro te compenseren. Op die manier wil Agaes definitief afscheid nemen van het vroegere Fortis-verhaal. Maar die schikking is nog helemaal niet definitief en wordt voor de Amsterdamse rechtbank uitgevochten.

Iedereen heeft dezelfde schade geleden, ik vertegenwoordig de aap die de komkommer krijgt”

3.000 gedupeerde Fortis-beleggers zijn verenigd zijn in het Nederlandse ConsumentenClaim. Die organisatie kan niet akkoord gaan met de voorgestelde verdeling van het geld. Zo zouden de beleggers die geen procedure hebben aangespannen, slechts 407 miljoen euro krijgen, terwijl een kleine 800 miljoen euro naar de actieve eisers zou vloeien. Dat is volgens hun advocaat Jens Mallepaard niet te verantwoorden. Om zijn woorden kracht bij te zetten greep de advocaat naar een filmpje met kapucijnaapjes. In het filmpje is een experiment van wetenschapper Frans de Waal te zien. Daarbij krijgt één aapje een stukje komkommer als beloning, terwijl een ander beloond wordt met een sappige, zoete druif. Waarop de eerste aap door de oneerlijke behandeling boos wordt. “Iedereen heeft dezelfde schade geleden, ik vertegenwoordig de aap die de komkommer krijgt”, zegt de advocaat. “Een burger kan zijn rechten niet verliezen omdat hij stil is blijven zitten.”

Alexandre Van Damme dreigt 120 miljoen euro te verliezen

Ook aanwezig was de advocaat van de holding Patrinvest. Die laatste is in handen van Alexandre Van Damme, de Rijkste Belg. Patrinvest kocht in 2007 7,5 miljoen Fortis-aandelen, een investering waarop een verlies werd geïncasseerd van maar liefst 144 miljoen euro. Met het voorstel van Ageas recupereert Van Damme slechts 21 miljoen euro. Hij verzet zich dan ook tegen het voorstel. Van Damme is niet de enige miljardair die betrokken is in de Fortis-schikking. Ook Dik Wessels, een van de rijkste Nederlanders, is een belanghebbende. Maar in tegenstelling tot Van Damme schaarde Wessels zich wél achter de Fortis-schikking.