Geert Hoste stapt in Wit Paard van Marc Coucke

(Foto: Belga Images)

‘Noblesse oblige’ zouden we bijna zeggen. Het toeristisch seizoen draait volop en de toeristische ondernemer Marc Coucke verkoopt in de media volop zijn toeristische projecten. Nu is het de beurt aan het Wit Paard in Blankenberge. Waar Coucke aan de gewezen stand up performer Geert Hoste heeft gevraagd om bestuurder te worden, is die laatste daar onmiddellijk op ingegaan. In de kranten wordt Hoste de rol toegedicht van artiest-ondernemer, maar in essentie gaat het bij Coucke om vastgoedoperaties, ook in Blankenberge. En dat komt goed uit, want Geert Hoste heeft zijn opgebouwd vermogen in de mediasector steeds professioneel geïnvesteerd in vastgoed.

Wat mijn functie concreet inhoudt? Ik zetel in de raad van bestuur”, vertelt de conférencier in Het Laatste Nieuws. “Ik ga mijn ervaring gebruiken om links en rechts voorstellen en suggesties te doen en hier en daar wat duwtjes en schouderklopjes uitdelen. Ik wil vooral snel werk maken van de perceptie bij het grote publiek. Veel Vlamingen denken nog dat in Het Witte Paard een treintje in een Tirolerdecor rondrijdt. Maar dat is al lang verleden tijd. Wie nu binnenkomt, waant zich bij wijze van spreken in een soort Tomorrowland. Dat Tirolergedoe was wel echt populair. Met dijenkletsers erbovenop. Noem het Thierbrauvertier. Dat was in de jaren zestig en zeventig in de mode en is ook lang door de vorige directie van Het Witte Paard gepromoot. Maar een paar jaar geleden is daar een dikke streep onder getrokken door de nieuwe directeur.”



De investering van Coucke in het Wit Paard loopt over drie verschillende vennootschappen. Wellicht wordt Hoste bestuurder van ‘Cheval Blanc Productions’ maar bevestiging daarvan in het Belgisch Staatsblad is er nog niet. Hoste heeft alvast ervaring in het beheer van vastgoed. Het bracht hem lange tijd op de eerste plaats in ons overzicht van Rijkste Artiesten tot Stromae hem onverbiddelijk naar nummer twee duwde.

Marc Coucke van zijn kant bereikte die eerste plaats nog niet in onze ranking, zeker niet na de eindregeling van de verkoop van Omega Pharma aan het Amerikaanse Perrigo. Zo sloot Alychlo, het investeringsvehikel van Coucke, 2021 af met 69,8 miljoen euro verlies. Dat is vooral het gevolg van de betaling van de schadevergoeding van 185 miljoen aan Perrigo, vorige zomer. De arbitragerechtbank Cepani besliste in augustus 2021 dat Perrigo recht had op 266 miljoen euro schadevergoeding na de verkoop van Omega Pharma door Coucke en een consortium rond het investeringsfonds Waterland. De betaling van de schadevergoeding was al opgenomen in de geconsolideerde cijfers van Alychlo over het boekjaar 2020, die begin dit jaar werden gepubliceerd. Nu is dat bedrag ook zichtbaar in de enkelvoudige jaarrekening van 2021. Door de betaling diept Alychlo zijn verlies uit van 31 miljoen tot bijna 70 miljoen euro. Meerwaarden waren er dan weer wel op de verkoop van enkele participaties, zoals Fagron, Mithra en Ceres Pharma.