Hema-overnemer kleurt Amerikaans (tot genoegen van Johan Van Overtveldt)

Het geld dat de Belgische vennootschap Core Equity Holdings op tafel legt voor de overname van de noodlijdende Nederlandse distributieketen Hema blijkt hoofdzakelijk uit de Verenigde Staten te komen. De diepste wortels van Core Equity gaan terug naar de investeringsgroep Bain Capital uit Boston. Die verzamelde een kapitaal van 1 miljard dollar bij vermogende Amerikaanse families en investeringsfondsen. Minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) is alvast tevreden met het optreden van Core Equity Holdings in België. Volgens de N-VA politicus past dat in de strategie om Brussel uit te bouwen als financieel centrum.



Core Equity huist net als het Brussels kantoor van Bain Capital in de Blue Tower aan de Brusselse Louislaan. Hoeveel daar werd beslist om te betalen voor de Hema-keten is niet meteen duidelijk. De waarde van Hema wordt op 500 miljoen euro geschat, plus daar boven op 500 miljoen euro schulden die de huidige Britse eigenaar Lion Capital heeft afgeschoven op de distributeur. Bain staat alvast niet bekend als een fonds dat kleine lokale operaties uitvoert. Als het ambities koestert met Hema moeten die bijna noodzakelijkerwijs in buitenlandse expansie liggen.

Volgens minister Johan Van Overtveldt kan private equity beloftevolle bedrijven ondersteunen tot ze genoeg schaalgrootte hebben. “Dit past in onze strategie om België uit te bouwen als financieel centrum voor private-equityfondsen die de Europese markt bekijken.”, zegt zijn woordvoerder aan de Tijd. “Daarom ook de recente aanpassingen aan het statuut voor de private privak, dat een ideaal vehikel is voor private-equity-investeringen. We mikken ook op het versterken van de bestaande durfkapitaalfondsen met een Belgische invalshoek.” Eigen Belgisch durfkapitaal moet ook grotere verankeringsoperaties in eigen land mogelijk maken.