Het trieste lot van Luc Martens (en van zijn schuldeisers)

Gewezen Vlaams CD&V minister en ex-burgemeester van Roeselare Luc Martens. (Foto: Belga Images)

Vandaag verschijnt Luc Martens, gewezen Vlaams minister voor CD&V en gewezen burgemeester van Roeselare, voor de rechtbank in Kortrijk. Tenzij er een mirakel gebeurt, wordt hij tien keer veroordeeld, zo schrijven de redacties van Mediahuis. Omdat de oud politicus leningen bij zakenlui, kennissen en vrienden niet heeft terugbetaald. In totaal zou het gaan om meer dan 3 miljoen euro, verliezen opgebouwd door onder meer foute beleggingen in bitcoins. Onder meer de Kortrijkse eigenaar van Koramic Christian Dumolin leende Martens 100.000 euro en diende een tijd terug al strafklacht in tegen de man. Martens zegt zelf te zijn opgelicht en diende daarvoor strafklacht in tegen onbekenden. Wellicht zullen die verschillende strafklachten de burgerlijke zaak op de lange baan schuiven.

Luc Martens genoot lange tijd de reputatie een gemoedelijk man te zijn waarmee in vertrouwen kon worden gehandeld. Het is precies die reputatie die zal leiden tot de financiële ondergang van de ex-politicus. Kranten verzamelden een aantal getuigenissen waaruit blijkt dat kennissen makkelijk geld leenden op basis van dat opgebouwd vertrouwen, vertrouwen dat achteraf snel geschonden bleek te zijn. Al op 23 juni dit jaar oordeelde de burgerlijke rechter in Kortrijk dat Martens een deel schulden moest terugbetalen. Het was de eerste veroordeling die echter niet verhinderde dat Martens bleef leningen aangaan zonder melding te maken van zijn schuldenput.



Het was een zaterdagochtend, begin juli”, zo vertelt Geert Depont aan Het Nieuwsblad. “Luc Martens nam contact met mij op. Hij had nood aan een kort krediet, vertelde hij. Hij wilde een belegging vrijmaken, zonder veel context te geven. Ik kende hem als baas en als burgemeester. We waren vertrouwensfiguren voor elkaar. Ik kende hem als een integer man. Hij speelde het ook heel erg op ons wederzijdse vertrouwen. En dus deed ik iets wat ik vermoedelijk voor niemand anders gedaan zou hebben: ik stortte 21.000 euro op de rekening van zijn vrouw.” Geert Depondt was in de jaren 90 kabinetschef van Martens, toen die Vlaams minister was van het megadepartement Welzijn, Gezin, Cultuur en Sport. Nadien werkte hij als schepen en OCMW-voorzitter nauw samen met burgemeester Luc Martens, die van 2005 tot 2016 aan het roer stond van Roeselare. Het geld dat Martens leende, zou normaal op maandag al teruggestort worden. Depondt vertrok op vakantie. Zorgeloos. Tot Martens belde met de vraag om hem nog wat extra geld te lenen. “Deze keer was het een heel ander verhaal. Er was plots geen sprake meer van ‘een veilige belegging’. Hij sprak over bitcoins. Toen heb ik hem radicaal ‘nee’ gezegd.”

Luc Martens: “Ik heb mijn vrouw al verschillende keren gezegd dat ze beter een klacht zou indienen tegen mij”

Al snel bleek dat Depondt niet het enige slachtoffer was van Martens. Verschillende ex-kabinetsleden lieten weten dat ook zij geld hadden uitgeleend. “Tientallen mensen heb ik ondertussen gehoord, onder wie er velen 5.000 tot 20.000 euro hebben gegeven. Of we dat geld ooit nog zullen terugzien, is maar zeer de vraag. Maar ik ben niet alleen dat geld kwijt. Erger nog is het geschonden vertrouwen. Je kan je vragen stellen bij het geld dat hij heeft geleend bij ondernemers, met een contract. Maar ik heb het nog veel moeilijker met al die leningen bij vrienden en kabinetsmedewerkers, bij mensen die altijd voor hem klaarstonden. En die hem puur op vertrouwen hun geld hebben gegeven.” aldus Depondt.

In een korte verdediging zegt Luc Martens zelf slachtoffer te zijn. De man zegt eigenaar te zijn geweest van een appartement in Cadzand dat hij verhuurde. Wanneer hij besloot dat appartement te verkopen bleek dat hij een financieel gat had geslagen van 700.000 euro. Liever dan dat bedrag op te halen via een lening, poogde hij het gat te dichten via beleggingen, onder meer in bitcoins. Beleggingen die blijkbaar faliekant afliepen en die de man in een negatieve financiële spiraal duwden. Hij betrok ook zijn echtgenote Chantal Van Audenhove, de voormalige vicerector van de KU Leuven, in het debacle. De vrouw liet haar rekeningen gebruiken door haar echtgenoot. “Laat ik duidelijk zijn: mijn vrouw staat hier volledig buiten.”, zegt Martens in de krant. “Het klopt dat haar rekening is gebruikt, maar door een conflict met de bank kon dat niet anders. Maar ze heeft er verder niets mee te maken. Meer zelfs, ik heb haar al verschillende keren gezegd dat ze beter een klacht zou indienen tegen mij. Ik zeg dat liefdevol. Omdat zij ook een slachtoffer is in deze. Ook zij heeft mij geholpen, zoveel ze kon.”