Ivan van de Cloot wordt bestuurder bij vermogensadviseur van familie Van Geet

Ivan Van de Cloot (Foto: Itinera)

De econoom Ivan Van de Cloot is benoemd tot bestuurder van de vermogensbeheerder Truncus, meteen ook de family office van de familie Van Geet. Truncus benoemde drie nieuwe onafhankelijke bestuurders. Naast Van de Cloot gaat het om Leen Vandecruys, juridisch directeur bij ING België, en Rudi Deruytter, CEO van onder meer het deurwaardersbedrijf Cefima en bestuurder bij CKV, de Waregemse spaarbank van Dominiek De Clerck. Ivan Van de Cloot is hoofdeconoom bij de denktank Itinera en professor aan de Antwerp Management School. Truncus van zijn kant werkt met geld van 71 klanten, in hoofdzaak vermogende families. Daarmee is het één van de grotere en meer actieve family offices. Het bedrijf is in handen van de familie Van Geet, meest bekend door Jan Van Geet, de referentie aandeelhouder en topman van het beursgenoteerde logistieke vastgoedbedrijf VGP.

Truncus groeide uit VGD, het revisorenkantoor opgericht door de Limburgse bedrijfsrevisor Hugo Van Geet, de vader van Jan Van Geet. Piet Van Geet, de jongere broer van Jan en CFO bij VGP, is voorzitter van de raad van bestuur bij Truncus. Truncus omvat onder meer een puur aandelenfonds en een eigen patrimoniaal fonds. In 2021 werd een eerste private-equityfonds uitgegeven via een aparte vennootschap, Truncus Partners. Eind 2022 bedroeg de inventariswaarde van Truncus Investment Fund 134 miljoen euro. Als gevolg van de onzekere financiële markten incasseerde het bedrijf wel een verlies van 27 miljoen euro. Het jaar daarvoor was er nog 23 miljoen euro winst. Het fonds mikt op kapitaalaangroei op lange termijn met een horizon van minstens 5 jaar.



Voor Ivan Van de Cloot is het het eerste bestuurdersmandaat dat hij opneemt. Op zich is dat niet zo evident. Van de Cloot profileert zich ook sterk als columnist en mediafiguur. Ook als hoofdeconoom van Itinera neemt hij uitgesproken standpunten in. Aan de andere kant is Jan Van Geet bij Truncus de bekendste naam. Begin 2022 noteerde die zijn aandeel VGP, een bedrijf gespecialiseerd in de bouw en exploitatie van industriële loodsen, op de beurs een recordkoers van 250 euro. Sindsdien kalfde die koers af tot om en bij 100 euro. Die terugval was hoofdzakelijk een gevolg van de stijgende rente, het einde van de pandemische e-commerceboom en ook het stuklopen van de exclusieve samenwerking met de Duitse verzekeraar Allianz. Maar recent kwam VGP met nieuws ter zake. De vastgoedontwikkelaar vond een nieuwe partner in Deka Immobilien, de vastgoeddochter van de Duitse fondsenreus Deka. Samen ambiëren ze de uitbouw van een portefeuille van vijf Duitse bedrijvenparken ter waarde van 1,1 miljard euro. De drie eerdere joint ventures met Allianz ondersteunden de voorbije jaren fors de groei van het bedrijf. Door afgewerkte vastgoedprojecten te verkopen aan de 50/50-joint venture met Allianz, kon VGP zijn geïnvesteerde kapitaal snel herinvesteren en zag het zijn huurinkomsten uit panden fors stijgen.