Labor et Caritas: kerk en kapitaal hand in hand

Aartshertog Christian von Habsburg

Gaan kerk en kapitaal nog samen? Volgens de Nederlandse vermogensbankier Van Lanschot zeker. Hun nieuwe Belgische beleggingsfonds Labor et Caritas richt zich specifiek naar overtuigde katholieken. De Nederlandse bank werkte het fonds samen uit met de Oostenrijkse aartshertog Christian von Habsburg. Die is al decennia actief als vermogensbeheerder voor de katholieke kerk, voor zowel het Vaticaan als individuele bisschoppen en katholieke organisaties. De aartshertog, geboren in het Belgische Beloeil, is een kleinzoon van de laatste keizer van de dubbelmonarchie Oostenrijk-Hongarije. Zijn neef Lorenz is gehuwd is met prinses Astrid, de zus van koning Filip. Het is dus eigenlijk ook een beetje kerk, koning en kapitaal.

De Nederlandse private bank Van Lanschot profileert zich al langer als één van de meest duurzame financiële instellingen. De brug naar de katholieke wereld werd gelegd door een contact met Christian von Habsburg. Met zijn Zwitsers bedrijf Multiplus Finance adviseert hij al bijna 30 jaar katholieke stichtingen en organisaties bij hun vermogensplanning. Eerder dit jaar richtte hij met zijn zoon Imre het financieel adviesbureau Aliter Invest op. “Ik werk zowel voor het Vaticaan in Rome als voor bisschoppen en congregaties”, zegt de aartshertog in de Tijd. De adellijke Oostenrijker is in België ook voorzitter van de Antwerpse holding Kreglinger van de families Plouvier en De Moor. “Ondanks het grote aanbod aan ethische en duurzame fondsen blijft er een grote vraag om te kunnen beleggen volgens je religieuze overtuiging. De tijd is dus rijp om een stap verder te gaan.” zegt de aartshertog die samen met zijn zoon bedrijven filtert op basis van milieu, sociale ongelijkheid en deugdelijk bestuur maar met een extra ethische laag, conform de christelijke waarden. Bedrijven die actief zijn in wapens, gokken, abortus, onderzoek naar of gebruik van embryo’s en stamcellen, pornografie, productie van contraceptiva, euthanasie of alcohol worden uitgesloten. Aliter Invest screende 2.500 beursgenoteerde bedrijven die wereldwijd actief zijn en kwamen uit op een finale selectie van 260 namen om een portfolio mee samen te stellen. “Maar we moeten pragmatisch zijn. We zijn geen dromers of ideologische scherpslijpers. We hebben dus ook bedrijven en overheden geselecteerd die niet perfect zijn, maar die hun best willen doen om een ethische transitie mogelijk te maken.” aldus nog aartshertog Christian.



De minimale inleg in het religieuze fonds bedraagt 500.000 euro. Vanaf 25 miljoen is het fonds volgens Van Lanschot kostenefficiënt. Op termijn ligt 100 miljoen euro zeker binnen bereik, zo klinkt het.