M80 bouwt Europese IT groep Yuma verder uit

Peter Maenhout (Foto: M80)

De Brusselse durfkapitalist M80 heeft het bedrijf Aprico Consultants overgenomen. Die digitale transformatiecoach heeft zijn maatschappelijke zetel in Zaventem maar telt vooral klanten in Franstalig België. Voor M80, onder leiding van de vroegere GIMV-topman Peter Maenhout, kadert de overname in de uitbouw van een Europese IT-specialist. Die groep omvat nu vijf bedrijven die verenigd zijn onder de naam Yuma. Die kan nu werken met 650 digitale experts die samen goed zijn voor een omzet van 100 miljoen euro dit jaar. Ondertussen werkt M80 verder aan zijn expansie. Zo werd het kapitaal van zijn private privak M80 Capital opgetrokken met 6,5 miljoen euro tot 140 miljoen euro.

M80 werd eind 2018 opgericht door Peter Maenhout. Het fonds haalde in een eerste ronde 200 miljoen euro op. Het fonds focust zich in de eerste plaats op bedrijven in de Benelux en Frankrijk met een omzet tussen 25 en 300 miljoen euro en een ondernemingswaarde tussen 25 en 250 miljoen euro. Het investeert tussen de 10 en 60 miljoen euro in kapitaal, zowel als een belangrijke aandeelhouder of als hoofdinvesteerder. Het blijft weg van vastgoed, R&D based life sciences en pre-commerciële technologie. Belfius Verzekeringen bezit iets meer dan 20 procent van M80. De publieke Brusselse investeringsmaatschappij Finance & Invest Brussels, de vroegere GIMB, is eveneens aandeelhouder. De bekendste participatie van M80 is ongetwijfeld de horecagroep Le Pain Quotidien. Maar ook de hr-dienstverlener SD Worx zit in de portefeuille van het fonds. SD Worx is meteen ook de laatste investering van M80’s eerste fonds. Voor het tweede fonds haalde M80 al 165 miljoen op.



M80 investeerde via het eerste fonds in elf bedrijven. Die elf realiseerden samen 24 overnames deden. Twee participaties van die elf werden al verkocht. Het gaat dan om de verkoper van domeinnamen Gandi.net en de specialist in voedingssupplementen en medische hulpmiddelen Naturacare. Met de opbrengst van beide verkopen kon M80 al 40 procent van het geïnvesteerde kapitaal naar zijn aandeelhouders laten terugvloeien. Met fonds nummer wordt gemikt op 250 miljoen euro. Onder meer het Europees Investeringsfonds (EIF) en het Belgian Growth Fund legden geld op tafel.