Veel Rijkste Belgen zijn actief op cultureel vlak, als sponsor, als mecenas of gewoon als investeerder. Soms is het daarbij handig het nuttige aan het aangename te koppelen. Een positie als sponsor kan ook leiden tot de creatie van een nieuw netwerk. De Rijkste Belgen ontrafelt op regelmatige tijdstippen dergelijk netwerk. Wie ontmoet wie op welke plaatsen. Met de Pulse Foundation zitten we in het hart van de Rijkste Belgen. 14 Rijkste Belgen willen samen het ondernemen stimuleren.
“Pulse Foundation zet zich in voor een ondernemende samenleving met als doel jobs te creëren en innovatie en economische groei te stimuleren. De stichting beschikt over uitgebreide middelen en een breed netwerk.” zo klinkt het officieel. Het project zag het licht in 20102 in de schoot van de zakenbank Degroof. Die vroeg aan de Franse Blandine Mulliez haar project “Fondation Entreprendre” voor te stellen aan enkele van de rijkste klanten van Degroof. Dat was meteen de kiem van Pulse Foundation.
De Franse familie Mulliez stapte mee in het project. Mulliez is aandeelhouder van de distributiegroep Auchan. Ook de Fransman Olivier Halley, aandeelhouder van Carrefour, onderschreef het project. Net zoals de Rijkste Belg, de families de Spoelberch en de Mévius, via het Luxemburgse vehikel Wernelin, in eerste instantie vertegenwoordigd door Olivier Davignon en recent vervangen door Marie Kluyskens, verbonden aan de holding Verlinvest. Ook de familie Lhoist, gekend als grondstoffenmultinational, is vertegenwoordigd met Martine Lhoist. Later stapte ook de familie Janssen in. Allemaal Franstalige zwaargewichten dus.
Aan Vlaamse kant zien we onder meer projectontwikkelaar Bart Verhaeghe, via zijn echtgenote Ann De Kelver, maar die bood vorig jaar haar ontslag aan, naast Jean Libert van de textielgroep De Leie en Vic Swerts, gekend van zijn bedrijf Soudal. Dominique Moorkens van Alcopa is co-voorzitter van Pulse, initieel samen met Herman Daems maar die werd vorig jaar opgevolgd door de adocaat Jean-Pierre Blumberg.
Pulse Foundation ondersteunt niet direct nieuwe bedrijven maar richt zich naar instellingen die dat wel doen. Zo extrapoleert ze ook haar resultaten. In 2016 lag ze mee aan de basis van 3.248 nieuwe jobs, goed voor 60 miljoen minder werkloosheidsuitkeringen, zo promoot ze zichzelf. In totaal kan ze gelieerd worden aan 835 start ups, goed voor 144 miljoen euro omzet. De Foundation is ook partner van het project “Ondernemer voor de klas” dat recent werd geherlanceerd waarbij om en bij 350 ondernemers gaan spreken voor laatstejaars studenten.