75 miljoen euro verlies. Dat is het harde verdict voor de familie Van Den Brande. 75 miljoen euro is het verlies dat hun centrale familieholding Palmyra Brands incasseert over 2021. 51 miljoen daarvan vloeit voort uit de mislukte diversificatie van de familie in het modemerk Les Hommes en in de producent van herbruikbare biervaten Ecodraft. Dat verlies slorpt zowat alle meerwaarden op die de familie eerder boekte met de verkoop van hun belang in de groep van private rusthuizen Armonea. De familie behoudt nu als belangrijkste activiteit het bedrijf Orelia, hun afgeslankte groep van private rusthuizen die nu voor een omzet staat van 50 miljoen euro. Het verlies van 75 miljoen euro is geen ‘cash out’ benadrukt de jaarrekening. Het gaat om verlies van eerder gedane investeringen. Maar in onze lijst valt de familie met een resterend vermogen van 22 miljoen euro wel naar de absolute onderkant van De Rijkste Belgen.
Het was veelbelovend wanneer de familie Van Den Brande in 2019 samen met de AB Inbev familie de Spoelberch haar rustenhuizengroep Armonea verkocht aan de Franse concurrent Colisée. Wanneer die laatste korte tijd later zelf werd verkocht passeerde de familie nog een tweede keer langs de kassa. Beide bewegingen waren samen goed voor een meerwaarde van 74 miljoen euro. De familie had ondertussen al een aantal belangrijke investeringen gedaan buiten de rvt sector. En die verliepen minder gunstig. Negatieve uitschieter was vooreerst de modegroep Les Hommes van de mode ontwerpers Tom Notte en Bart Vandebosch. Van den Brande verwierf in 2013 de meerderheid in de groep Les Hommes. Maar het modemerk raakte nooit echt uit de rode cijfers. Dat temperde het enthousiasme bij het modeduo Notte en Vandebosch niet. Vorig jaar nog stelden ze in Milaan hun eerste vrouwenlijn voor. Daarnaast lanceerde het duo een zonnebrillenlijn en een parfum voor mannen, een schoenencollectie voor dames én een kledinglijn voor jongetjes. Van Den Brande pompte 36 miljoen euro in het bedrijf, zonder enig resultaat. Ook de producent van hervulbare biervaten Ecodraft raakte nooit uit de rode cijfers.
De familie behoudt nu nog enkele andere participaties, onder meer in de cementproducent Cemart en het Tsjechische farmabedrijf Mediap. Belangrijker echter zijn de bijna 1.500 rvt wooneenheden in België en Nederland verenigd in Orelia. Vorig jaar kon die zijn omzet optrekken van 37 naar 48 miljoen euro. De schuldgraad van hun bedrijf stijgt dan weer van 141 naar 182 miljoen euro. Het ziet er naar uit dat de familie Van Den Brande daarmee terug aan “Af” staat.