Het zijn niet voor iedereen moeilijke tijden. Dat mag duidelijk zijn. De familie Vandeputte en hun schrootverwerkend bedrijf Galloo uit Menen scheert hoge toppen. Zowel de recyclage van staal als van non-ferro metalen kende een topjaar 2021. De prijs van aluminium bijvoorbeeld lag in december 2021 60 % hoger dan twaalf maanden daarvoor. Galloo kon zijn omzet vorig jaar optrekken van 390 naar 592 miljoen euro. De nettowinst steeg van 10 naar 37 miljoen euro. Veel had te maken met de economische stimulansen die de overheden doorvoerden om corona te bekampen. Dat leidde tot een hogere vraag naar basisgrondstoffen. Met de oorlog in Oekraïne wordt die tendens verder gezet. De metaalprijzen stijgen. Net als het vermogen van de familie Vandeputte dat stijgt van 170 naar 235 miljoen euro.
Vorig jaar trok de Europese staalindustrie aan terwijl de Chinese staalproductie licht afnam. De Europese productie werd ondersteund door de overheidsmaatregelen die werden genomen om de economie over de covid pandemie heen te helpen. Los daarvan is de familie Vandeputte optimistisch voor de toekomst van de staalrecyclage. In die toekomst zal gestreefd worden naar minder C02 uitstoot in de staalproductie onder meer door de inzet van elektrische ovens en waterstofovens. Die evolutie komt het gebruik van gerecycleerd staal enkel ten goede. Nog vorig jaar scheerde ook de vraag naar gerecycleerd aluminium hoge toppen. Dat verwondert Galloo enigszins aangezien de autosector hier een belangrijke afnemer is en precies die sector had het moeilijk onder meer als gevolg van het tekort aan chips. Maar dat werd ruim gecompenseerd dor een hogere vraag naar aluminium in de bouw en de verpakkingsindustrie.
De oorlog in Oekraïne zorgt voor stijgende energieprijzen. Maar tegelijkertijd stijgen ook de metaalprijzen. De familie Vandeputte blijft dan ook voor dit jaar voorzichtig optimistisch.