NIEUW – Aandeelhoudersfamilies Van Breda zijn durffilantropen

Het sociaal investeringsfonds Kampani heeft zijn kapitaal opgetrokken met 1 miljoen euro tot 4 miljoen euro. De universiteit van Leuven bracht 0,75 miljoen vers kapitaal aan. De overige fondsen kwam van de families Vandersypen en Van Antwerpen. Beide families zijn aandeelhouder van de Antwerpse verzekeringsmakelaar Van Breda die verankerd is in de familie Leysen. Kampani werd als sociaal investeringsfonds in 2015 opgericht door de Koning Boudewijnstichting, Vredeseilanden, Trias, de Boerenbond en Alterfin. Het doel is om landbouwers in Afrika, Latijns-Amerika en Azië meer potentieel te geven om te ondernemen. Het fonds wordt geleid door Wouter Vandersypen. De investeerders in Kampani zijn sociale investeerders, ook gekend als durffilantropen.



De belangrijke verzekeringsmakelaar Van Breda telt twee familiale aandeelhouders: de families Leysen en Van Antwerpen. In die eerste familie is Thérèse Leysen gehuwd met Herman Vandersypen. Hun jongste zoon is Wouter Vandersypen die aan het hoofd staat van Kampani. De inbreng van verse middelen gebeurt onder meer door zijn familie en door de familie van Sabine Van Antwerpen, naast de KU Leuven.

Volgens Wouter Vandersypen is Kampani geen traditionele economische onderneming maar ook geen klassiek liefdadigheidsfonds. In januari 2016 zette Kampani de Horamama Coffee Dry Mill op in Burundi, een koffieverwerkingsfabriek die de schil van ongebrande koffiebonen verwijdert. Daarvoor kocht het een oude fabriek van een Zwitsers bedrijf over dat zijn koffie-activiteiten stopzette in het land. Eigenaar van de fabriek is het Consortium des Coopératives des Caféiculteurs ( COCOCA ), een Burundees koffie-exportbedrijf met Fairtrade label. COCOCA verenigt 27.000 boeren in zeventien basiscoöperaties.

Het doel van onze investeringen is een hoger inkomen voor de boeren, ofwel via een hogere omzet, ofwel via hogere en eerlijkere prijzen”, zei Wouter Vandersypen daarover. “Onze gemiddelde investering is 300.000 euro. We verwachten van elke investering een rendement tussen 8 en 12 procent. Maar het is moeilijk die deals te vinden. Door de beheerskosten en de deals die mislukken, draaien we break-even. Onze beslissingsprocedures, de taakverdeling tussen het investeringscomité en de fondsbeheerder, en de manier waarop wij investeringen onderzoeken, zijn dezelfde als die van private-equityfondsen. Alleen voegen wij de sociale impact toe.”

Bij durffilantropen en sociale investeerders is impact het einddoel en financieel rendement een afgeleide. Soms is dat rendement nul. Soms ook niet. Klassieke financiële spelers denken op korte termijn. Durffilantropen beseffen dat sociale vraagstukken complex zijn en dat het jaren en soms generaties kan duren om die op te lossen.