NIEUW – Bernard Woronoff stapt samen met Michael Lisman in luxejachten

Bernard Woronoff. (Foto: LinkedIn)

De nieuwe vennootschap Green Yachting Invest verenigt twee discrete vermogende families die actief zijn in België. De eerst is de Nederlander Michael Lisman die met zijn familie onder meer de vastgoedgroep Falcon beheert. Een snelle berekening leert dat de familie, die onder meer in Monaco resideert, via Belgische vennootschappen alleen al goed is voor om en bij 300 miljoen euro vermogen. In Green Yachting Invest gaat ze samen met Bernard Woronoff, een vermogensbeheerder die dicht staat bij de familiale AB-Inbev aandeelhouder van Strydonck de Burkel en die daarnaast actief is bij de vermogensbankier Delen. In de nieuwe vennootschap brengen beiden samen in gelijke delen 0,44 miljoen euro kapitaal aan. Green Yachting Invest zal worden aangewend voor de investeringen van de familie Lisman in luxejachten.

In 1989 stapten de dertigers François Detandt, Bernard Woronoff en Patrick François uit de Brusselse branch van Morgan Guaranty Trust Cy of New York om hun eigen financiehuis op te richten: Capital and Finance. De vierde mede-oprichter Michel Vandenkerckhove had het jaar daarvoor al de Morgan Bank uit Brussel verlaten en was overgestapt naar de beursvennootschap Dewaay, Servais et Cie gewerkt. In 2007 werd Capital and Finance verkocht aan de Bank Delen waarna Woronoff directeur werd bij Delen. Hij is tot op vandaag betrokken bij het beheer van het vermogen van Anita en Colienne van Strydonck de Burkel, beide dochters van Henri van Strydonck de Burkel en Eliane de Spoelberch. Die laatste bleef als familiale aandeelhouder van de biergigant AB Inbev buiten de familiale stichtingen waarmee de multinational verankerd werd bij zijn adellijke Belgische families. Woronoff bouwde mee de discrete structuur uit waarmee de familie van Strydonck de Burkel haar vermogen in AB Inbev structureerde.



De familie Lisman van haar kant ging eind de 18de eeuw van start als bouwers van houten binnenschepen in het Nederlandse Utrecht. Eén eeuw later schakelde Lisman over naar de constructie van gebouwen, initieel in en rond Utrecht. Nu ligt de hoofdzetel van de projectontwikkelaar Lisman en Lisman in het Nederlandse Zeist. Het feit dat de familie hun naam tweemaal gebruikt in hun commerciële benaming is niet een echt teken van transparantie. Vader Johannes Lisman woont in Monaco net als zijn drie zonen Jan, Gary en Michael. Hun vermogen werd destijds verankerd in Curaçao. De zonen Lisman zijn allen geboren in Antwerpen. De familie Lisman is dan ook mee verankerd in België waar ze lang werkten met de holding Royal Properties. Hun belangrijkste investeringsvehikel momenteel is de Falcon groep, beheerd door Michael Lisman.

Vergroening van luxejachten is een oplopende trend. Werkingskosten zijn een belangrijk element bij het bepalen van de parameters van een investering in een luxejacht. Dit is een van de invalshoeken waar de keuze om ‘groener’ te zijn direct vruchten afwerpt. Scheepsbrandstof is vaak de grootste kostenpost bij het runnen van een luxe jacht, dus alles wat helpt om de afhankelijkheid van brandstof te verminderen, maakt een verschil voor het bedrijfsresultaat. Naast de druk van de overheid om de klimaatverandering en de vervuiling van de oceaan aan te pakken, zijn de stijgende kosten van scheepsbrandstof een extra factor bij het zoeken naar vergroening.