NIEUW – Biotech start up PharmaFluidics boekt bijna 10 miljoen verlies weg

PharmaFluidics, een spinoff van de Vrije Universiteit Brussel, heeft zijn kapitaal verminderd van 14,7 naar 5,2 miljoen euro. Meteen wordt daarmee 9,5 miljoen euro aan overgedragen verlies weg geboekt. 3,2 miljoen euro verlies werd geïncasseerd in 2019. 6,2 miljoen in de periode daarvoor. PharmaFluidics is geen klassiek biotechbedrijf in de ware zin van het woord. Het bedrijf ontwikkelt microchips die toelaten biologische stalen bloed, weefsel en plasma snel verder te analyseren in de diepte. Dat zorgt voor lagere kosten en tijdwinst, onder meer bij de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen. PharmaFluidics wist durfkapitaal aan trekken van belangrijke investeerders waaronder Rudi Mariën en Annie Vereecken.



De microchips van PharmaFluidics kennen nu al een aantal praktische toepassingen. Zo worden ze gebruikt om onder meer gedetailleerd de impact van rookgedrag op longweefsel te beschrijven en beter te begrijpen welke patronen zich in de longen afspelen. Ook voor prostaatkanker loopt een project. Het bedrijf Biocartis, dat diagnostische testen ontwikkelt, experimenteert ermee. PharmaFluidics mikt op 10 tot 20 miljoen euro omzet binnen enkele jaren.

Het bedrijf werd in 2010 opgericht nadat onderzoekers al bijna tien jaar aan de chiptechnologie hadden gewerkt. Het kreeg de steun van de Vlaamse overheid via de Participatiemaatschappij Vlaanderen en het interuniversitair investeringsfonds Qbic. Begin 2017 haalde het 2,7 miljoen euro op, onder meer bij het ULB-fonds Theodorus, Volksvermogen (ex-aandeelhouder van de bank VDK) en Innovation Fund, een investeringsfonds opgericht in de schoot van de chemiefederatie Essenscia. Later kwamen daar nog Rudi Mariën en Annie Vereecken bij. Mariën gaat door als de ongekroonde koning van de biotech. Vereecken, net als Mariën een apotheker, werd groot als onderneemster achter een labobedrijf voor onder meer bloedanalyses.