NIEUW – Borealis legt 48 miljoen euro op tafel om meerderheid in Renasci te verwerven

Luc Desender, hier op een archiefbeeld uit 2012. (Foto: Belga Image)

De Oostenrijkse chemiemultinational Borealis trekt het kapitaal van Renasci Oostende Holding op met 48 miljoen euro tot in totaal 59 miljoen euro. De Oostenrijkers verwerven daarmee 50,1 procent van het jonge recyclagebedrijf Renasci, het Oostendse project van Luc Desender dat energie en grondstoffen uit afval recycleert. De bestaande aandeelhouders zien hun aandeel in het bedrijf verwateren. Naast Luc Desender zelf gaat het dan om Carlo Vermeersch en Guy De Clercq. Borealis betaalde vorig jaar al 25 miljoen euro om 10 % in het bedrijf te verwerven. De opstart van Renasci, dat energie en grondstoffen uit afval haalt, verloopt traag en vergt veel financiële middelen.

De overname van Renasci en zijn 90 medewerkers kadert in de ambitie van Borealis om meer in te zetten op recyclage. De kerntechnologie van Renasci is het nieuwe SCP, voluit ‘Smart Chain Processing’, een combinatie van verschillende technieken om afval te scheiden en te recycleren. Door de recuperatie van energie en een waaier van grondstoffen, van metalen over papier tot pyrolyseolie, blijft daarbij geen restafval over. Die pyrolyseolie haalt het bedrijf uit voorgesorteerde afvalstromen die veel plastic bevatten, maar op termijn kan dat ook uit gewoon huisvuil. Borealis is nu al een grote afnemer van de door Renasci geproduceerde pyrolyseolie. Dat product is een duurzaam alternatief voor aardolie dat doorgaans uit hout wordt gewonnen maar bij Renasci dus uit afval komt via chemische recyclage.



Borealis heeft in België fabrieken in Kallo, Zwijndrecht en Beringen en een kantoor in Mechelen, samen goed voor 1.200 medewerkers. In Kallo bouwt de multinational een nieuwe plasticfabriek. Voor Luc Desender is Renasci niet enkel een industrieel succes maar ook een vorm van eerherstel. Zijn naam wordt immers geassocieerd met het groenstroombedrijf Electrawinds dat met forse subsidies een windmolenpark in de Noordzee ging bouwen. Dat project faalde echter in ging in 2014 overkop. Toenmalig federaal minister Johan Vande Lanotte werd daarbij als voorzitter van Electrawinds belangenvermenging verweten. De burgemeester van Middelkerke Jean-Marie Dedecker, die nog een oude rekening had te vereffenen met Vande Lanotte, keerde zich dan ook publiek tegen de financiële steun die de Vlaamse regering verleende aan Renasci.