NIEUW – De 41ste miljardair: familie Delcroix en Deldo Autobanden

Katleen Delcroix: “Alle strategische beslissingen nemen we samen. Wij hebben geen vergadercultuur. Als er zich iets voordoet, dan zitten we gewoon even samen en nemen we een beslissing. Dat gaat meestal snel.” (Foto: Deldo)

De familie van Jozef Delcroix bekend van hun autobandendistributeur Deldo, heeft de status bereikt van miljardair. Deldo Autotbanden keert over 2022 een superdividend uit van 41 miljoen euro. Dat dividend duwt het vermogen van de familie Delcroix, gesetteld in Brasschaat, resoluut over de grens van 1 miljard euro. De nieuwe berekeningen leren dat de familie nu met een vermogen van 1.038 miljoen euro de status van miljardair heeft bereikt, goed voor de 40ste plaats op onze ranglijst. Daarmee zijn er meteen in totaal 41 miljardairs bij de Rijkste Belgen. Niet dat de familie Delcroix daar zat op te wachten. “Sommige Vlaamse ondernemers staan graag in de kijker. Maar wij helemaal niet. We hebben ook niet meteen de behoefte om bekend te zijn bij het grote publiek, omdat we niet verkopen aan particulieren. Hard werken en onder de radar blijven, dat is ons motto.” zo vertelde Katleen Delcroix daarover.

Deldo Autobanden is de tweede grootste bandenhandelaar in Europa, na het Nederlandse Intersprint. Deldo koopt en verkoopt jaarlijks net geen 8 miljoen autobanden. Dat was vorig jaar goed voor een omzetcijfer van 450 miljoen euro tegenover 348 miljoen het jaar daarvoor. Na een superdivdend van 50 miljoen euro in 2021 daalt dat dividend nu tot 41 miljoen euro. Die dividenden komen terecht bij de familieholding Delcrinvest. Die is in handen van de 47-jarige Katleen Delcroix en haar twee jaar oudere broer Philip. Hun 79-jarige vader Jos en zijn echtgenote Paula houden nog een klein deel aan van Delcrinvest.



Stichter Jozef, Jos, Delcroix uit Kalmthout wou eigenlijk notaris worden. Maar een uitstap met zijn schoonvader veranderde dat. Die was immers eigenaar van een kleine bandencentrale. Jos Delcroix begon in 1973 over heel Europa goedkope banden op te kopen, om die vervolgens op duurdere markten aan te bieden. Stelselmatig legden hij en zijn echtgenote daarbij grotere stocks aan. Die volumehandel zou Deldo groot maken. Deldo heeft nu ook zes eigen bandenmerken die ze goedkoop in China laat produceren waaronder Imperial en Minerva. Die laatste naam verwijst naar de in 1930 ter ziele gegane gelijknamige Belgische autobouwer.

Net zoals andere miljardairs zweert de familie Delcroix bij discretie. “Want vergis je niet: het komt niet allemaal zomaar uit de lucht gevallen. Er wordt hier hard gewerkt. Mensen zien dat vaak niet, maar er komt veel stress op ons af”, vertelde Katleen Delcroix vorig jaar aan Gazet van Antwerpen. “Philip is het grootste deel van zijn tijd bezig met Deldo, voornamelijk met de aan- en verkopen. Ik besteed het meeste tijd aan Delcrinvest en ons vastgoed. Maar ik ben ook verantwoordelijk voor de administratie en HR van Deldo en omgekeerd heeft Philip ook zijn deel in de investeringen van onze holding. Alle strategische beslissingen nemen we samen. Wij hebben geen vergadercultuur, het is niet zo dat we op vaste momenten of dagen een meeting plannen. Als er zich iets voordoet, dan zitten we gewoon even samen en maken we een beslissing. Dat gaat meestal snel.”

Met Delcrinvest investeerde de familie onder meer in logistiek vastgoed in de Antwerpse haven en heeft ze vooral geïnvesteerd in retailpanden voor ketens en supermarkten als Lidl, Aldi en Carrefour. Daarnaast belegt Delcrinvest ook in durfkapitaalfondsen die meestal gelieerd zijn aan family offices.