NIEUW – De razendsnelle groei van de broers De Wever en Dstny

Daan De Wever (Foto: linkedin)

Het gaat razend snel voor de broer Samuel en Daan De Wever, de oprichters van het Vlaamse cloud dienstenbedrijf Dstny. De operationele vennootschap MC Connect One die het product Dstny in de markt zet, ziet zijn kapitaal opgetrokken worden met 89 miljoen euro tot een indrukkend totaal van 271 miljoen euro. Dstny verkoopt telefoniediensten in de cloud die digitaal gekoppeld kunnen worden met andere administratieve diensten. KMO’s vormen de belangrijkste doelgroep van het bedrijf dat voor 20 % in handen is van de broers De Wever en het management. De Franse durfkapitalisten Tikehau Capital en Apax zijn aandeelhouders die het groeikapitaal aanbrengen. Die laatste zou nu werken aan een exit uit Destilink, de eindholding van het cloud bedrijf.

Het Zaventemse bedrijf veranderde recent zijn naam van Destiny in Dstny. Het bedrijf vormt de brug tussen telecom en IT. Het verbindt vaste en mobiele telefonie met elkaar, al dan niet gekoppeld aan het internet en videoconferencing. Sedert dit jaar vervangt Dstny het bedrijf Soudal van Vic Swerts als cosponsor van de Lotto-wielerploeg. De broers Daan en Samuel De Wever richtten het bedrijf in 2008 op. Daan is het zakelijke brein achter Dstny, zijn broer het technologische. In 2016 kwam Mentha Capital in het kapitaal. Met die Nederlandse investeerder groeide Dstny uit tot de grootste aanbieder van geïntegreerde telecomdiensten voor kmo’s in België. Eind 2019 verving het Franse Apax Partners de Nederlandse durfkapitalist. Apax kreeg daarbij een meerderheid van de aandelen in handen. Met Apax werd in Frankrijk de sectorgenoot OpenIP overgenomen. In 2021 volgde de overname van Telepo en Soluno in Zweden. Met de twee Zweedse overnames groeide Dstny uit tot het nummer één in Europa in cloud telecom qua aantal gebruikers. Daarna volgde nog een overname in Denemarken en de overname van het Berlijnse easybell. Dankzij die deal stevende Dstny voor 2022 af op een omzet van een kwart miljard euro.



CEO Daan De Wever wil het daar niet bij houden. ‘The sky is the limit. Ik zie ons in enkele jaren uitgroeien tot een bedrijf met een brutobedrijfswinst (ebitda) van 150 miljoen euro, dat meerdere miljarden waard is.’, zei hij eerder aan De Tijd. Dat neemt niet weg dat de revisor EY enig voorbehoud aantekent bij de huidige kapitaalverhoging die afhankelijk is van de inbreng van schuldvorderingen op overgenomen bedrijven die in cash flow nog moeten worden gerealiseerd.