In 2016 verkocht de brouwer en investeerder Jan Toye 60 % van zijn Brouwerij Palm, ook bekend van de merken Rodenbach en Cornet, aan de Nederlandse Brouwerij Bavaria van de familie Swinkels. Dat leverde hem een winst op van 17 miljoen euro. Maar vorig jaar werd de overige 40 % van Palm verkocht aan Bavaria, net als de overige 50 % van Brouwerij Frank Boon die werd verkocht aan de familie Boon (zie update). En dat is meteen goed voor een meerwaarde van 52 miljoen euro. De holding Diepensteyn van de nu 74-jarige Jan Toye sluit het jaar dan ook af met een winst van 54 miljoen euro. Waar over 2020 nog een dividend werd uitgekeerd van 10 miljoen euro, bleef dat dividend vorig jaar uit. Het vermogen van de familie Toye stijgt tot 309 miljoen euro, goed voor de 79ste plaats in onze ranglijst.
Brouwerij Palm kon de corona crisis relatief goed doorstaan. Toch moest de familie Swinkels in 2020 29 miljoen minwaarde incasseren op haar Belgische participaties. Bleek dat ze in 2016 haar ambities inzake groei van Palm te hoog had gelegd. Bavaria betaalde voor Palm in totaal 79 miljoen euro of 17 keer de brutowinst van 2016. Ondertussen werd ook fors geïnvesteerd in de Belgische brouwerij.
Jan Toye plooit zich nu terug op het beheer van zijn patrimonium binnen de family office Diepensteyn. Die is sedert 2019 gevestigd in het gelijknamige waterkasteel in Londerzeel dat door Jan Toye aan het eind van de vorige eeuw volledig werd heropgebouwd en gerenoveerd. In Diepensteyn beheert Toye ook een stoeterij met een 30-tal Brabantse trekpaarden. Belangrijke basis van de holding Diepensteyn is het vastgoed binnen de NV Stonehill. Die bevat vele horecazaken die destijds verbonden waren aan de brouwerij Palm en die nu worden geoptimaliseerd. Ook bij de activa, een participatie van 25 % in de gerenoveerde Handelsbeurs aan de Meir in Antwerpen. De familie Toye investeert tenslotte met Diepensteyn via de durfkapitalist Bencis Capital Partners. Diepensteyn is mee in handen van de zoon Mathias die actief is als luchtvaartpiloot. Eerder verloor Jan Toye een zoon die uit het leven stapte. Nu steunt Toye onder meer de actie warmewilliam.be, een project dat delen van kwetsbaarheid bij jongeren centraal stelt.
Geert Noels
Jan Toye investeerde ook in Econopolis, de vermogensbeheerder van Geert Noels. Die laatste is adviseur en bestuurder bij de familie. Econopolis zelf zit ook niet stil. Zo nam het bedrijf recent Finactum over, een specialist in bedrijfsdata. Econopolis gaat die activiteiten verder uitbreiden onder de naam EconoData. De overname moet vooral dienen om de sterk groeiende tak klimaatconsulting te ondersteunen, zo luidt het. Hoeveel Econopolis op tafel legt voor Finactum is niet bekend. Econopolis is naast Noels en Toye in handen van ondernemersfamilies Moorkens, Noël en Jolly.
UPDATE
Karel Boon benadrukt dat zijn familie nu 100 % eigenaar is van de Brouwerij Boon. Het is dus niet de Brouwerij Swinkels die Boon overnam. In een eerdere editie was dit niet echt duidelijk vermeld. Onze excuses voor mogelijke verwarring.