NIEUW – Deltacam, of de zwanenzang van Gabriël Fehervari

Gabriël Fehervari (links)

De vennootschap Deltacam heeft zijn kapitaal verlaagd met 14 miljoen euro door afboeking van 14 miljoen overgedragen verlies. Deltacam is in handen van de media ondernemer Gabriël Fehervari en zijn echtgenote Karin Stoop. Het moet zowat de laatste historische uitloper zijn van een mislukt, te ambitieus media avontuur waarbij de toen succesvolle ondernemer Fehervari een nieuw commercieel tv-station zou opstarten, in hoofdzaak in concurrentie met VTM van Christian Van Thillo. Zijn plan was gedoemd om te mislukken. Fehervari wijt zijn mislukking nog steeds aan marktafscherming door de grote spelers.

Fehervari, zoon van een Hongaarse vluchteling in de jaren ‘50, stampte in de jaren ‘80 van de vorige eeuw een facilitair mediabedrijf uit de grond dat hij zo goed als eigenhandig zelf opbouwde. Bij het eerste Night of the Proms-festival in Antwerpen in 1985 bood Fehervari zijn diensten aan. Met enkele camera’s werd het concert opgenomen, terwijl Fehervari zelf voor de regie instond. Ook de volgende jaren zou zijn bedrijf Alfacam de opnames van dit concert verzorgen, telkens met meer en betere middelen. Eind jaren 90 mocht Alfacam de infrastructuur leveren voor de uitzending van het Eurosongfestival in Israël. Door de internationale uitstraling van dit evenement werd het bedrijf van Fehervari een referentie bij de audiovisuele media.



Voortbouwend op dit succes koesterde Fehervari de droom een nieuw, groot commercieel tv-station uit te bouwen. Dat zou luisteren naar de naam Exqi Plus, met alles er op en er aan: een journaal gemaakt door 50 journalisten, een kwis met Jan Verheyen in concurrentie met De Slimste Mens en een sitcom met Stanny Crets. Daaronder positioneerde hij twee doelgroepenzenders: Exqi Cultuur 7 en Exqi Sport 10, niet toevallig op het lijf geschreven van zijn dochter en zoon. Maar Fehervari moest afrekenen met twee grote uitdagingen: de Vlaamse tv-markt was verzadigd en in handen van sterke mediagroepen waaronder de Persgroep van Christian Vanthillo en VTM enerzijds en anderzijds sloeg de bankencrisis in 2008 een fameus gat in de markt. (Lees verder onder de foto)

Gabriël Fehervari bij de voorstelling van Exqi

Een project zoals Fehevari het wou, vereist een minimumkapitaal van 60 miljoen euro. En veel lef. Dat laatste had Fehervari wel, het eerste niet. Zijn groep raakte snel beladen met schulden. Fehervari investeerde al zijn eigen centen in het project en zag hoe het geld verdampte. De val van Exqi bracht ook de val mee van Alfacam dat in 2013 failliet werd verklaard. Deltacam was de vennootschap die de radio Be One omvatte. Het is één van de twee laatste NV’s die Fehervari wist buiten de brand te houden. Die brand was volgens hem aangestoken door de mediabonzen van Vlaanderen.

Volgens Fehervari heeft zijn Exqi project nooit een eerlijke kans gekregen. “Mijn zenders hebben een lokaal profiel, dat kansen wou bieden aan talent van eigen bodem. Dat zo’n project nooit enige steun heeft gekregen is jammer. Jarenlang hebben we bijvoorbeeld de vraag gesteld om onze programmatie op te nemen in de tv-bladzijden, maar dat wilde niemand. Nu er iets negatiefs te melden valt, zijn we plots wel interessant. Mag ik suggereren dat uw volgende artikel over de machtsverhoudingen in het Vlaamse medialandschap gaat?” zo zei hij in 2015 aan een journalist. Daarna werd het stil.