De West-Vlaamse durfkapitalist Partners@venture keert 8 miljoen euro kapitaal uit aan zijn aandeelhouders. Belangrijkste onder die aandeelhouders is de vroegere bouwpromotor Guido Declercq uit Koksijde. Met Declercq zitten we meteen in de discrete West-Vlaamse netwerken van grote vermogens. Declercq richtte de durfkapitalist Partners@venture op begin deze eeuw, wanneer financiers van start ups nog ‘early stage’ investeerders werden genoemd. Het vermogen van Guido Declercq bedraagt ondertussen 37 miljoen euro. Tweede aandeelhouder van de West-Vlaamse durfkapitalist is Joost Van Cauwenberghe, de man die fortuin maakte met laminaatplaten, nu actief als KMO-financier met zijn Falcon Funds en goed is voor een vermogen van 151 miljoen euro. De laatste en derde aandeelhouder is Luc Synhaeghel die in een vorig leven nog verantwoordelijk was voor het beleggersblad Budget Week.
Vastgoedpromotor Guido Declercq kwam voor het eerst in de publieke belangstelling in 1996. Op dat moment maakte NV Zeezicht bekend ruim 1 miljard Belgische frank of 25 miljoen euro te investeren in de bouw van een appartementencomplex, met in totaal 265 woonentiteiten en 171 ondergrondse garages op een terrein van 5.000 m² gelegen aan de Zeedijk in Oostende-Mariakerke. Met een voorgevelbreedte van 86 meter werd dit wellicht het grootste bouwproject aan de waterlijn van de Vlaamse kust van de jaren 90. Eigenaar en bouwheer van NV Zeezicht was een krachtenbundeling van een aantal bouwpromotoren uit de West- en Middenkust en van enkele financiële partners. Centrale figuren waren de respectievelijke uitbaters van de casino’s in Blankenberge en Middelkerke, de tweelingbroers Roger en André Joye (NV Immogroup Joye) en hun zakenvriend Luk Rammant naast de bouwpromotor Robert Desimpel. Later stapte Declercq ook in een aantal vastgoedprojecten van de promotor Steenoven die toen nog in handen was van Katleen Spriet en Johan Heemeryck.
Declercq herbelegde al snel een deel van zijn vermogen in durfkapitaal. Met Partners@venture kon hij succesvol dossiers afronden zoals internetpionier Online Internet, de keten van kapperszaken Pro-duo en in een ‘early stage’ ook het tech-bedrijf Option van wijlen Jan Callewaert. De durfkapitalist werd mee geleid door de nu 62-jarige Luc Synhaeghel, eind vorige eeuw gekend als financieel analist bij Budget Week, het beleggersblad van Test-Aankoop. Vanaf het begin van de jaren negentig zorgde hij voor de commercialisering van het magazine in Italië, Spanje, Portugal en Luxemburg. Hij zorgde voor het algemeen management van de financiële tijdschriften en de coördinatie van nieuwe mediaproducten bij Test Aankoop.
Joost Van Cauwenberghe ontpopte zich met zijn broer Geert tot financier van Vlaamse KMO’s via de door hen opgerichte Falcon Funds. Ze investeerden daarbij het vermogen dat hun vader had opgebouwd met de productie van laminaatplaten in het bedrijf Vanca. Met zijn holding Belinvest keerde Van Cauwenberghe de voorbije vier jaar gecumuleerd 37 miljoen euro aan dividenden uit.