De West-Vlaamse familie Bert heeft de private stichting naar Belgisch recht Kinohold opgericht. Die vervangt meteen de gelijknamige stichting naar Nederlands recht. Kinohold moet de aandelen van de Luxemburgse holding Kinohold (bis) certifiëren en op die manier familiaal verankeren. Kinohold (bis) controleert 46 % van de beursgenoteerde bioscoopgroep Kinepolis. De vier oprichters van de stichting zijn Joost, Koenraad, Geert en Peter Bert, de vier zonen van Albert Bert, de man die Kinepolis opstartte in 1975 en overleed in 2002. De oudste zoon Joost, 68 jaar, is voorzitter van het bedrijf. Samen is hun aandeel in Kinepolis 516 miljoen euro waard.
Albert Bert ging in 1975 van start met een eerste complex van vijf zalen in Kortrijk, de Pentascoop. Later volgde in Gent de Decascoop. Het concept was snel duidelijk: meerdere zalen rond één centrale dienstverlening gekoppeld aan één distributieapparaat. Op die manier werd een verhoogd comfort voor de consument gekoppeld aan een goedkoper en grootschaliger apparaat. Met de familie Bert groeide Kinepolis uit tot een Europese marktspeler en dat met een concept dat vlot werd gekopieerd door andere bioscoopexploitanten. Maar groeien kost geld en vergt risico’s. In Duitsland liep zo’n risico voor Kinepolis faliekant af. De overname van de groep Cinemaxx in 1998 zadelde de groep op met een schuldenberg van 120 miljoen euro. Het avontuur duwt Kinepolis jarenlang in een defensieve rol.
In juli 2015 maakte Kinepolis de overname bekend van de Luxemburgse Utopolis groep, goed voor drie Utopolis-bioscopen in het Groothertogdom Luxemburg, vijf in Nederland, vier in België (Mechelen, Turnhout, Aarschot en Lommel) en één in Frankrijk. Daarna volgde expansie op de Noord-Amerikaanse markt, in Canada en de Verenigde Staten. Net op dat moment sloeg corona toe. “Happy” stond er te lezen op de illustratie bij de halfjaarcijfers van de groep in 2020. Maar als je het bericht las, was er niets om happy om te zijn. Het eerste halfjaar, dus inclusief de impact van corona, daalde het aantal bioscoopbezoekers met 54,1% tot 8,1 miljoen. De totale opbrengsten daalden met 52,7% tot 112,6 miljoen euro. Een winst van 18 miljoen euro in het eerste halfjaar van 2019 sloeg om in een verlies van net geen 30 miljoen in 2020. Maar het bedrijf overleefde de pandemie en herstelde zich.
Opmerkelijk is dat de statuten van de stichting Kinohold onmiddellijk ook de regeling bepalen bij meningsverschillen over de toepassing van de statuten. Alle geschillen die mogelijkerwijs zullen ontstaan tussen de bestuurders en de stichting, moeten definitief en in laatste aanleg worden beslecht door middel van arbitrage. En daarbij worden onmiddellijk drie namen genoemd van mogelijke arbiters. Het gaat dan om de advocaten Robbie Tas, Jan Stoop en Joeri Vananroye. Indien geen van de drie voormelde juristen in de mogelijkheid is om op te treden als arbiter, of zijn functie in de loop van de arbitrageprocedure niet langer zou kunnen vervullen, worden alle geschillen beslecht volgens het arbitragereglement van Cepani.