De Mechelse familie Willemen, eigenaar van het gelijknamig bouwbedrijf, heeft haar raad van bestuur uitgebreid met 5 onafhankelijke bestuurders. Op zich was dat niet zo moeilijk. De leden van de bestaande raad van toezicht werden immers benoemd tot bestuurders van de vennootschap. Maar in praktijk betekent dat toch nog wat anders. De raad van toezicht geeft vrijblijvende adviezen, bestuurders hebben verantwoordelijkheid. De nu 70-jarige Johan Willemen was destijds niet bijzonder enthousiast om niet-familiale bestuurders toe te laten. Dat is nu blijkbaar veranderd. De bijkomende bestuurders zijn durfkapitalist Jürgen Ingels, bankier Karel De Boeck, consultant Luc Van Milders, gewezen topambtenaar Eric Stroobants en vermogensbeheerder Francis Ampe.
In 2017 droeg Johan Willemen de macht binnen zijn bedrijf formeel over aan zijn zoon Tom. Vijf jaar daarvoor gaf hij in een interview nog toelichting bij de raad van toezicht die hij in 2008 zelf heeft opgericht. “Je moet je structuren aanpassen en professionaliseren. (…) De raad van toezicht helpt ons met de langetermijnstrategie. Niet zozeer met de cijfertjes. Wees gerust. Omdat het onze eigen centen zijn, letten we er zeer goed op. In tegenstelling tot een raad van bestuur is hun advies vrijblijvend. Het zal mij niet overkomen dat ik mijn gelijk moet halen op de algemene vergadering.”
Nog in hetzelfde interview verzetten vader en zoon Willemen zich ook tegen het aantrekken van extern kapitaal in hun familiaal bedrijf. Ook in 2017 regelde Willemen samen met het fiscale-advocatenkantoor Tiberghien de eigendomsoverdracht naar zijn twee zonen en twee dochters via de creatie van een stichting. Meteen werd op die manier ook eigendom en zeggenschap gescheiden. (Lees verder onder de foto)
Vorig jaar haalde Willemen een groepsomzet van 833 (877) miljoen euro, goed voor een bedrijfswinst van 15 (14) miljoen euro en een netto winst voor belastingen van 11 miljoen euro en 6 miljoen belastingen. Bij de groep werken meer dan 2.000 mensen. De daling van de bedrijfsopbrengsten is voornamelijk toe te schrijven aan de beëindiging van de werf van de containerterminal in het Marokkaanse Tanger. De business line bouw, waaronder Willemen Construct, Cosimco, Franki en Franki Construct zijn opgenomen, was in 2019 goed voor een omzet van 476,2 miljoen euro en een cash flow van 8,9 miljoen. De business line infra waaronder Willemen Infra, Mobilmat, Vandamme Madoe staat voor 285,8 miljoen euro omzet en een cash flow van 14,6 miljoen. De business line funderingen, technieken en onderhoud bestaat voornamelijk uit de entiteiten De Waal Solid Foundations, Sanitechniek en Albitum en is goed voor bijna 60 miljoen euro omzet. De business line projectontwikkeling betreft in hoofdzaak de commercialisering van diverse residentiële projecten en blijft een belangrijke activiteit in de groep. In 2019 werden meer dan 220 appartementen en woningen verkocht.