Acht keer kon Johan Verstrepen financieel meegenieten van een aandelenwissel bij het aluminiumverwerkend bedrijf Corealis waarvan hij CEO is. Bij de allereerste deal werd Corialis, met hoofdzetel in Lokeren, op 15 miljoen euro gewaardeerd, maar bij het eerste meerderheidsbelang in 2003 was dat al 200 miljoen. In maart van dit jaar kreeg de groep een waarde mee van 1,6 miljard euro. De verkoper CVC Capital incasseerde toen 750 miljoen euro. Verstrepen was en is nog altijd goed voor 10 % van het bedrijf. Dat impliceert dat hij voor 75 miljoen euro mee aanschoof aan de kassa. Onze eigen berekeningen leren dat Verstrepen nu goed is voor een gerealiseerd vermogen van 250 miljoen euro. Daarmee stoot hij door naar de 94ste plaats in onze ranking. Verstrepen moet de financieel best presterende CEO zijn van dit moment.
Wanneer we de man contacteren, praat hij niet over cijfers. Wel over de zinvolheid van te werken met externe financiers. Er zijn in essentie drie manieren om de toekomst van een bedrijf vorm te geven, zegt hij, het bedrijf trekt naar de beurs, het blijft in familiale handen of het wordt gefinancierd door private equity. Dat laatste biedt volgens Verstrepen niets dan voordelen. Als CEO wordt je geconfronteerd met nieuwe mensen die puur objectief naar je product kijken. “We rapporteren per maand, zeer strikt. Dus beter dan een beursgenoteerd bedrijf. Dergelijke opvolging is levensnoodzakelijk om een bedrijf onder controle te houden en te laten groeien. Maar in tegenstelling tot een beursgenoteerd bedrijf, moeten wij geen cijfers bekend maken aan onze concurrenten.”
Opvolging is ook noodzakelijk om de private investeerders aan boord te houden. Schuld financiering speelt in dit verhaal een cruciale rol. De techniek van een financiële overname houdt in dat het bedrijf zijn eigen overname betaalt. Dit gebeurt door de overnameschulden op het bedrijf te leggen, dat deze leningen vervolgens zelf aflost met zijn winst. Dus iets om strikt op te volgen.
Ook in tijden van corona kan dergelijke nabije opvolging enkel positieve gevolgen hebben. Hoe ervaarde Verstrepen die hele crisis? “Corona heeft mentale processen die normaal 10 jaar duren versneld in een periode van anderhalf jaar. Er is in essentie niets nieuws uitgevonden. Maar processen zoals telewerk zijn vernieuwingen die zullen blijven bestaan.” Tegelijkertijd toonde corona nogmaals aan dat duurzaamheid een nieuwe norm is. En laat dat nu precies de beste eigenschap zijn van aluminium, het product waar Verstrepen zijn hele leven mee gewerkt heeft. 75 % van aluminium die wordt verwerkt is gerecycleerd. Bij kunststof is dat nog geen 1 procent.