UPDATE – NIEUW – Wilfried Van Baelen zet streamingplatform Auromasters op poten

De broers Guido en Wilfried Van Baelen. (Foto: Belga Images)

De Kempense ondernemer Wilfried Van Baelen heeft de nieuwe vennootschap Auromasters opgericht. Die krijgt een startkapitaal mee van 0,5 miljoen euro. Wilfried Van Baelen ontwikkelde in zijn Galaxy Studio in Mol samen met zijn broer Guido het bedrijf Auro Technologies, specialist in ‘immersive sound’. Maar in 2022 ging Auro Technologies overkop waarna de activa uit het faillissement werden overgekocht door Saffelberg, de holding van Jos Sluys. Die investeerde 6 miljoen euro in NewAuro waarmee de bestaande technologie werd verder uitgebouwd. Auromasters van zijn kant heeft nu tot ambitie wereldwijd audio en audio-visuele content te distribueren aan iedere mogelijke gebruiker en dit zowel via streaming als via fysieke media zoals vinyl, CD, DVD en Blu-ray. Het bedrijf moet ook een contentbibliotheek uitbouwen. Het is niet duidelijk of Auromasters daarmee in concurrentie komt met NewAuro. Beide bedrijven waren niet bereikbaar voor commentaar.

De ambities van Auromasters zijn niet gering. Zo kunnen derden via een licentieovereenkomst met de onderneming het streamingplatform gebruiken voor het distribueren van hun eigen content. Die content kan zowel gaan over live events (bv. concerten, sportevents…) of over afgewerkte producties. De eigenaars van de content ontvangen cijfers waarmee ze in alle transparantie weten hoeveel streams er zijn geweest van hun content of het aantal verkopen van hun fysieke media. Daarnaast moet het bedrijf voorzien in een eigen contentbibliotheek. Die kan bestaan uit elke mogelijke vorm of genre van muziek, film, series, documentaire, podcast, sportevent, concert etc. “De onderneming heeft het voorwerp de contentbibliotheek steeds uit te breiden teneinde nieuwe abonnees aan te trekken en het behouden van bestaande klanten.” aldus de statuten van het nieuwe bedrijf.



Het is duidelijk dat Wilfried Van Baelen verder wil bouwen op de door hem ontwikkelde technologie van 3D audio. “De onderneming heeft de bevoegdheid om te investeren in content en op deze wijze mogelijks intellectuele rechten te verwerven, licenties te verlenen en te exploiteren om de contentbibliotheek uit te breiden en innovatieve diensten te ontwikkelen. De contentbibliotheek zal zich hoofdzakelijk richten op content voor een optimale beleving van Immersive Sound.” zo leert de oprichtingsakte. Het bedrijf kan daarvoor ook contracten afsluiten met artiesten.

Auromasters telt drie bestuurders. Naast Wilfried Van Baelen, die meteen ook afgevaardigd bestuurder is, zijn dat Patrick Franqui en Paul Der Weduwe. Franqui is zaakvoerder en mede-eigenaar van het bedrijf De Hondt, producent van ramen en deuren, terwijl Paul Der Weduwe zich profileert in Luxemburg als vermogensbeheerder. Dat sluit een stuk aan bij een eerdere activiteit van Wilfried Van Baelen, in een vorig leven nog gehuwd met de zangeres Danna Winner. Van Baelen beheerde immers het bedrijf Mollywood, een tax shelter bedrijf dat fiscale voordelen opbouwde voor investeerders en bedrijven. Mollywood ging echter samen ten onder met Auro Technologies.

UPDATE

in een eerste versie werd gezegd dat Jozef De Backer, eigenaar van het domotikabedrijf Niko, mee investeerde in Auromasters. Het ging daarbij echter om een naamsverwarring, waarvoor onze excuses.