NIEUW – KBC Verzekeringen controleert 100 % van VAB

U kent de slogan “Pech? VAB is al onderweg”. Eigenlijk zou u die een beetje moeten lezen als “Pech? KBC is al onderweg”. Eind vorig jaar verwierf KBC Verzekeringen immers de laatste aandelen van de VAB Groep. Meteen controleert de bankverzekeraar nu 100 % van VAB. Wat ooit was gestart als een maatschappelijk culturele beweging VTB-VAB is nu doorgegroeid tot een commerciële groep die in eerste instantie auto gebonden en reisverzekeringen verkoopt met uitlopers naar rijscholen, tankkaarten, autobanden en alles wat met dienstverlening inzake personenwagens B2C en B2B te maken heeft. De groep VAB staat voor een groepsomzet van 260 miljoen euro. De omschakeling van culturele beweging naar commercieel bedrijf werd decennia terug al ingezet en is nu juridisch afgerond.



De vroegere VTB-VAB werd als cultureel toeristische beweging eind van de vorige eeuw al geconfronteerd met de impact van de vrije markt die haar eigen wetten opdrong inzake rendabiliteit en marktcontrole. Vanuit haar Vlaamse ideologische verankering zocht de vzw VTB-VAB toenadering tot Vlaamse bank KBC en de holding Gevaert van onder meer de familie Leysen, zelf een belangrijke aandeelhouder van KBC. Beiden verwierven samen de meerderheid in de coöperatieve vzw beweging. Als eerste gevolg was er in 1999 de verkoop van VTB Reizen aan de Duitse toerismegroep TUI.

Ook voor de mobiliteitsbeweging VAB, verankerd in de wagen als ultiem product van persoonlijke vrijheid, werd een economische meer grootschalige oplossing gezocht. Nog in 2008 werd gewerkt aan een fusie met de Franstalige concurrent Touring. Maar dat mislukte door te grote cultuur en taalverschillen. Nog datzelfde jaar kocht KBC Verzekeringen de VAB-aandelen van Gevaert Holding over waardoor het 64 % controleerde van VAB. Sedertien versterkte KBC Verzekeringen zijn positie in VAB om op 19 december vorig jaar 100 % van de groep te verwerven. (Lees verder onder de foto)

VAB in de jaren ’60 van de vorige eeuw met hun toen typische Renault 4 wagens.

Al vanaf 2008 werd gewerkt aan de synergie tussen VAB en KBC. Zo werden onder meer de belangrijke call centra en alarmcentrales van beide bedrijven samengevoegd. Wie nu een omniumverzekering bij KBC Verzekeringen afsluit krijgt daar de VAB-pech bijstand bij. Zeer belangrijk daarbij is de dienstverlening naar het segment van de bedrijfswagens. Wie als particulier wil aansluiten bij VAB betaalt nog steeds een jaarlijks lidgeld van 120 euo. In ruil ontvangt hij of zij daarvoor een pech verzekering met een aantal financiële en commerciële voordelen. Daartoe behoren onder meer de optie van een tankkaart en een bandenservice. Einddoel is zoveel mogelijk nieuwe klanten te winnen en bestaande klanten te behouden. VAB staat nu voor een omzet van 260 miljoen euro, goed voor een cash flow van 23 miljoen euro een netto winst van 6,7 miljoen euro.