NIEUW – Mondelez deal maakt van familie Boone vierde Rijkste Belg

Jan Boone, CEO van Lotus Bakeries. (Foto: Belga Images)

De beurskoers van het aandeel Lotus Bakeries flirt al enkele maanden met de drempelgrens van 10.000 euro. De vandaag aangekondigde samenwerking van Lotus met de Amerikaanse gigant Mondelez duwt het aandeel nu overtuigend naar 10.150 euro. De familie Boone-Stevens controleert 50 % van de speculoosproducent en ziet haar vermogen opspringen naar 4,12 miljard euro, meteen goed voor de vierde plaats op onze ranglijst. De familie van Lotus-CEO Jan Boone moet enkel Eric Wittouck en de AB Inbev aandeelhouders Alexandre Van Damme en de Spoelberch laten voorgaan. Daarbij moet worden opgemerkt dat de voorzitter van Mondelez, Dirk Van De Put, ook bestuurder is van de Belgisch-Braziliaanse biergigant AB Inbev. Jan Boone treedt dus definitief toe tot hoogste klasse van vermogende Belgen. De vraag rijst dan meteen ook of de familie Boone haar participatie in Lotus al dan niet volledig gaat verzilveren in een nieuwe deal met Mondelez, de Amerikaanse reus die meer winst maakt dan Lotus omzet haalt maar ook genoemd wordt in minder ethische dossiers.

In augustus 2016 doorbrak de familie Boone-Stevens de drempel van 1 miljard euro vermogen. In 2019 was het aandeel Lotus Bakeries met de prijs van 2.590 per aandeel het duurste individuele aandeel van de Brusselse beurs. De familie Boone werkte in 2019 haar eerste productie eenheid af in de Verenigde Staten, een zeer belangrijke stap op een doorgaans zeer moeilijke afgeschermde markt en de thuismarkt van Mondelez. De koers van het aandeel kende daarop niets dan groei om in 2021 de grens van de 4.000 euro te doorbreken. Half 2021 was dat al 5.600 euro geworden om in 2024 bijna 10.000 te zijn nadat bekend werd dat het bedrijf voor het eerst een omzet haalde van meer dan 1 miljard euro.



Koekjes zijn populair. Ook dat weet Lotus handig te verpakken. Jan Boone wil doorgroeien tot hij nummer drie is van de wereld. De ranglijst van best verkochte koekjesmerken wordt opgesteld door Euromonitor. Welke merken er exact op staan, is alleen bekend bij de klanten die betalen voor de resultaten van dat onderzoeksbureau. Jan Boone wil wel kwijt dat de lijst wordt aangevoerd door Oreo, een topmerk van Mondelez, dat ook eigenaar is van Côte d’Or en Lu. Van Oreo worden jaarlijks 60 miljard stuks verkocht, bijna 6 keer zoveel als de 9 miljard Biscoff-koekjes die er vorig jaar over de toonbank gingen. Ook de nummer twee op de ranglijst van grootste koekjesmerken, Chips Ahoy, is eigendom van Mondelez. Lotus Bakeries staat er in concurrentie met multinationals zoals Kellogg’s en Nestlé. (Lees verder onder de foto)

Mondelez en Lotus, liefde op het eerste zicht.

Wie tussen de haaien zwemt moet ook tegen een beet kunnen

Mondelez, het bedrijf geleid door de Belg Dirk Van De Put, wordt ook genoemd in een aantal omstreden dossiers. In 2021 werd de Amerikaanse multinational betrokken in een collectieve rechtszaak die was aangespannen door acht voormalige kindslaven uit Mali, die beweren dat het bedrijf heeft meegewerkt aan hun slavernij op cacaoplantages in Ivoorkust. De aanklacht beschuldigde Mondelez samen met de multinationals Nestlé, Cargill, Mars, Olam International, The Hershey Company en Barry Callebaut, van het bewust toepassen van dwangarbeid. Een onderzoek in 2022 door het Britse Channel 4 vond kinderen zo jong als 10 jaar werkend op boerderijen in Ghana die leveren aan het Cadbury’s merk van Mondelēz International.

En na de Russische invasie van Oekraïne op 24 februari 2022 voelden veel internationale bedrijven zich genoodzaakt om hun activiteiten in de Russische Federatie te verminderen of te beëindigen. Mondelez verklaarde dat het “alle niet-kernactiviteiten had verminderd” en nieuwe investeringen in het land had stopgezet. In maart 2022 werd Mondelez International in een online spreadsheet van Yale-professor Jeffrey Sonnenfeld genoemd als behorend tot een minderheid van bedrijven die zaken blijven doen in Rusland, waar het 3,5% van de jaaromzet genereert, goed voor ongeveer 1 miljard dollaar, evenveel als de omzet van Lotus.

In mei 2024 legde de Europese Commissie Mondelez dan weer een boete op van 337,5 miljoen euro voor concurrentiebeperkende praktijken en voor misbruik van haar dominante marktpositie in strijd met de antitrustwetten in de Europese Unie, waaronder het illegaal blokkeren van de grensoverschrijdende verkoop van chocolade-, koekjes- en koffieproducten tussen EU-landen, waardoor detailhandelaren geen producten konden betrekken uit EU-landen waar de prijzen lager waren.