De populaire zanger en entertainer Niels Destadsbader mag zich nu officieel miljonair noemen. Met zijn vennootschap ‘Open doek’ overschrijdt hij de drempel van één miljoen aangelegde financiële reserves. Ondertussen heeft elke krant een stukje of stuk geschreven over het feit dat de zanger uit het West-Vlaamse Deerlijk een exclusief contract heeft afgesloten, naar verluidt voor drie jaar, met de openbare omroep VRT. Die laatste zou daarbij een financieel voorstel van de commerciële zender VTM met liefst één derde hebben overboden. Bij de commerciële omroep VTM, waar hij dit jaar nog de populaire ‘The Masked Singer’ presenteert, kan men daar niet om lachen. De beheersovereenkomst van de VRT verbiedt dat de omroep opbiedt voor het binnenhalen van schermgezichten, zo klinkt het. Maar Niels is goed geadviseerd. Zijn contract met VTM is al een jaar verbroken. Hij werkt nu enkel nog per opdracht. En wie geen contract heeft kan niet worden weggekocht, zo is de redenering.
Bij de VRT gaat Destadsbader dit najaar van start op de familiezender Radio 2. Op TV zal zijn gezicht pas te zien zijn na nieuwjaar. Tot zolang werkt hij nog opdrachten af voor VTM, het commercieel TV kanaal van de groep DPG van Christian Van Thillo. Bij de VRT is de uitleg eenvoudig. Uit een grote bevraging die momenteel loopt bij ‘de Vlaming’ blijkt dat de openbare omroep een ‘zeer ernstig’ imago heeft. Te ernstig. Dus er moet een nieuwe, populaire show komen op Eén. Dat is een opdracht voor Ricus Jansegers. In 2014 haalde die als directeur van VTM Destadsbader over van de VRT. Nu werd diezelfde Jansegers door de nieuwe VRT-CEO Frederik Delaplace binnengehaald als nieuwe directeur ‘Content’, inhoud wil dat zeggen, met dus in zijn zog Niels Destadsbader. Die nu met zijn één derde hogere vergoeding op de VRT wellicht ook content is.
Wat denken ze daarvan bij Het Laatste Nieuws, het vlaggenschip van DPG? Dat lezen we vandaag in de column van Jan Segers, niet te verwarren met Jansegers. “Bij de VRT ligt er ‘volgens insiders’ een jaarbedrag met vijf nullen voor hem klaar.”, schrijft Jan Segers. “Daar weten we natuurlijk niets mee. In een bedrag van 100.000 euro staan vijf nullen. In een bedrag van 900.000 euro ook. Laten we het erop houden dat Niels zal worden vergoed conform de markt, een begrip dat holler is dan een rottende boomstam. Wat zouden ze daarvan denken bij het ACOD, de rode vakbond van de VRT die immer klaagt over de mensonterende besparingen waaraan de openbare omroep wordt onderworpen? Zonder die besparingen, zegt het ACOD, was er op 7 augustus een technicus aanwezig geweest om de volumeknop dicht te draaien na de livestream bij de terugkeer van de Belgian Cats. Hoeveel marktconforme technici zou één Niels wegen? En hoeveel Eddy’s?”