NIEUW – Opnieuw superdividend van 10 miljoen voor echtpaar Quaghebeur en Globachem

Els Paesmans bij de uitbreiding van de kantoren van Globachem in een reportage op TV Limburg.

Het blijft hard gaan bij de Limburgse producent van gewasbeschermers Globachem, in handen van het echtpaar Koen Quaghebeur en Els Paesmans. Vorig jaar steeg de omzet van het bedrijf van 201 naar 287 miljoen euro, goed voor een netto winst van 45 miljoen euro. Tien jaar terug schommelde die omzet nog rond de 80 miljoen. Over 2022 keert het bedrijf nu een dividend uit van 10 miljoen euro terwijl beide aandeelhouders samen 2,5 miljoen euro ontvangen. Die 10 miljoen komt terecht bij de holding Glob-Agro waarin het echtpaar ondertussen een vermogen opbouwde van 300 miljoen euro. Dat gebeurde onder meer door een consequent dividendbeleid. Enkel 2021 vormde daarop een uitzondering wanneer er geen dividend werd uitgekeerd. Nog dit jaar verdubbelde het bedrijf ook haar kantooroppervlakte in de hoofdzetel in Sint-Truiden.

Koen Quaghebeur en Els Poesmans zijn niet enkel ambitieus maar ook gedreven. Globachem wil naar eigen zeggen “de stijgende wereldbevolking helpen voorzien van voldoende, veilig en duurzaam geteeld voedsel door de telers te helpen hun gewassen gezond te houden.” Dat doen ze door een breed gamma bestaande en innovatieve gewasbeschermingsmiddelen te ontwikkelen, te registreren en internationaal te vermarkten. Het bedrijf werd in 2000 opgericht door het echtpaar vanuit hun woonhuis in Sint-Truiden. In 2012 verhuisden ze naar Brustem Industriepark, waar naast kantoren en magazijnen in 2018 ook een Greennovation center werd opgestart, een onderzoekserre waar nieuwe producten worden gescreend.



De focus van het bedrijf ligt naast de verkoop ook sterk op R&D en het aanvragen van registraties. Globachem beschikt nu over meer dan 2.000 producterkenningen en registraties hebben. De helft van de 125 werknemers zijn actief in innovatie (R&D, product ontwikkeling en registratie). 95 % van de omzet wordt gerealiseerd door export. Globachem heeft zich van in het begin gericht op export, aanvankelijk vooral in Europa, later ook wereldwijd. De verkoop gebeurt via distributeurs, dus niet direct aan de land- en tuinbouwers. Naast gewasbeschermingsmiddelen ontwikkelt het bedrijf tenslotte ook zaadbehandelingsproducten zoals poeders, binders en kleurstoffen.