NIEUW – Overnames duwen Belisol en familie Alen in het rood

Eugène Alen met dochter Patricia.

De Limburgse ramen- en deurenproducent Belisol, in handen van de familie Alen, sluit 2017 af met een verlies op groepsniveau van 5,3 miljoen euro tegenover 2,8 miljoen euro verlies in 2016. Dat verlies vloeit voort uit het wegwerken van zogenaamde consolidatieverschillen bij overgenomen verkooppunten en afwaarderingen op de voorraden en bestellingen. Samen zijn die goed voor een negatieve impact van 10 miljoen euro. En daarmee is het bedrijf nog niet uit de moeilijkheden. Er zijn met name Franse kapers op de kust.

Op groepsniveau ziet Belisol de omzet dalen van 103 naar 98 miljoen euro met een bedrijfsverlies van 5 miljoen euro. Op niveau van de moedermaatschappij draait de groep een positieve bruto cash flow (bedrijfswinst en afschrijvingen) van 1,3 miljoen euro.



De concurrentie in de sector waarin Belisol actief is blijft echter scherp. Zo opende de Franse producent van ramen, deuren en rolluiken Tryba vorig maand haar eerste vestiging in Hasselt, in het hol van de leeuw Belisol. Tegelijk ging ook een vestiging in Antwerpen open. Daarmee verklaren de Fransen de commerciële oorlog aan de Limburgse sterkhouders Belisol en Profel, zo schreef het Belang van Limburg.

Tryba is het belangrijkste merk van de Franse groep Atrya, die dagelijks zo’n 3.500 ramen, deuren en rolluiken produceert op 22 sites in Europa. Op termijn wil Atrya in België een keten van 30 verkooppunten uitbouwen. Dat is des te meer opmerkelijk als we weten dat Atrya in 2010 zich voor de helft inkocht bij Belisol, met als doel een doorbraak in Frankrijk te forceren voor het merk. Dat lukte niet voldoende, en vijf jaar later kochten Belisol-oprichter Eugène Alen en zijn dochters Patricia en Isabel de Franse partner weer uit.

Ondertussen is ook Profel actief geworden op de markt. De bedrijvengroep van de familie Lauwers was tot voor een paar jaar enkel producent van ramen en deuren, met Belisol als één van de belangrijkste afnemers. Profel besloot om ook zelf de verkoop en plaatsing in handen te nemen. Daarvoor werd in 2014 Wim Van den Bossche als topman aangetrokken. De gewezen bankier was tot 2010 nog CEO bij Belisol.