Het is een minder bekend feit, maar Jan Van Lancker, CEO en minderheidsaandeelhouder van projectontwikkelaar Uplace, is een fervent wijnliefhebber. Zo fervent dat hij eind 2017 4 hectare landbouwgrond in Liezele, Puurs-Sint-Amands, inbracht in de nieuwe vennootschap Vinetiq en meteen ook de basis legde voor een nieuwe Vlaamse wijngaard. Het domein kreeg de naam Valke Vleug mee. Maar eergisteren sloeg het noodlot toe, of beter, sloegen dieven toe. Drie containers op het domein werden vakkundig opengebroken. Drie vaatjes wijn uit die containers werden gestolen. Het was meteen de eerste experimentele wijn van de Liezelse wijngaarden die verdween. Een persoonlijke ramp voor de wijnverbouwers.
Wijnmeester Pieter Raeymaekers beheert Valke Vleug. De eerste druiven van het domein werden in het najaar van 2018 geoogst en verwerkt: een rode wijn van de pinot noir en een mousserende wijn van de pinot meunier. Of de daders echt de intentie hadden om wijn te stelen, is nog maar de vraag. Vermoedelijk waren de dieven gewoon uit op werfmateriaal en hebben ze uit armoede dan maar de wijn meegenomen. Raeymaekers roept hen dan ook op de wijn terug te bezorgen. Eventueel mogen ze hem ook ruilen voor andere wijn.
Jan Van Lancker wil Vinetiq uitbouwen tot een volwaardig wijnbedrijf. Op de website van het bedrijf wordt een groot gamma van 150 zogenaamde ‘cool climate wijnen’ aangeboden van 25 wijndomeinen. Tegen 2020 wil Vinetiq een eigen wijn verkopen. De diefstal nu doorkruist die plannen omdat de eerste oogst niet verder kan worden gefijntuned. Het bedrijf organiseert ook “Private wine dinners”. Die gaan door op het kasteel van Bever in Strombeek-Bever, meteen ook de hoofdzetel van Uplace. Kostprijs per persoon: 75 euro. Ondertussen wordt op het wijndomein gewerkt aan de bouw van een wijnhoeve, een creatie van de Antwerpse architect Vincent van Duysen.