NIEUW – Waterland stapt in kapitaal van familiale plafondfabrikant Interalu

Anthony Schrauwen (Foto: LinkedIn)

Voor Anthony Schrauwen en zijn bedrijf Interalu, producent van klimaatplafonds, zal 2023 een scharnierjaar zijn geworden. Het is het jaar waarin de intrede van durfkapitalist Waterland in het familiaal kapitaal definitief werd gerealiseerd. Die intrede verliep over de creatie van de holding Topco 2022. Interalu werd daarbij ondergebracht in de nieuwe Interalu Groep. Tegelijkertijd keerde Interalu, met hoofdzetel in Wilrijk, begin dit jaar een interim dividend uit van 16 miljoen euro. Topco 2022 telt drie bestuurders. Naast Anthony Schrauwen zijn twee bestuurders benoemd door Waterland, in casu Henri Van Canneyt en Cedric Van Cauwenberghe. De durfkapitalist moet de internationale groei van Interalu financieel ondersteunen.

Interalu werd in 1971 opgericht door Ludo Schrauwen samen met Nestor Coudré. In 1994 namen de zonen Anthony en Stephan Schrauwen de aandelen van Nestor Coudré over. De voorbije decennia verwierf het bedrijf een toonaangevende positie in de markt van klimaatplafonds voor niet-residentiële gebouwen. Klimaatplafonds beheersen het binnenklimaat door middel van warmte- en koelstraling. Onder leiding van de familie Schrauwen is de groep uitgegroeid tot marktleider in België en heeft Interalu antennes uitgebouwd in Frankrijk, Luxemburg en Nederland. Vanuit een ambitie om versneld te groeien en internationaal uit te breiden, heeft Interalu Waterland aangetrokken om de volgende groeifase te ondersteunen.



De intrede van Waterland in Interalu bleef tot op vandaag onder de radar. Ze werd voorafgegaan door de uitkoop van Stephan Schrauwen door zijn broer Anthony Schrauwen. Die laatste werd daardoor de enige aandeelhouder en CEO van Interalu. Na de huidige operatie is Waterland de meerderheidsaandeelhouder van het bedrijf. Stephan Schrauwen van zijn kant richtte de nieuwe vennootschap Speedster op, goed voor een kapitaal van 8 miljoen euro. Hij kan zich daarbij volledig concentreren op zijn passie: oldtimers. Begin jaren tachtig sluit Stephan Schrauwen zich aan bij de hobby van zijn vader: restauratie van oldtimers. Op 15-jarige leeftijd restaureert hij zijn eerste klassieke auto’s. En vanaf het moment dat hij zijn rijbewijs heeft, begint hij rally’s en races te rijden. Vanaf 1986 nam Stephan Schrauwen deel aan een groot aantal historische en belcar-rally’s en races zoals Franchorchamps, Monte Carlo, Le Mans, Luik-Rome-Luik, Rallye des Alpes, Spa-Saint-Tropez, Monza en Nürnbergring. Wat begint als een hobby, wordt een beroep. Hij restaureert in eerste instantie allerlei klassieke auto’s maar vooral Engelse merken: MG, Jaguar, Austin Healy, Aston Martin. Vanaf begin jaren negentig verlegt hij de focus naar Duitse merken, voornamelijk Porsche.