NIEUW – ZSE Technology, de opmerkelijke zijstap van Westerlo eigenaar Oktay Ercan

Oktay Ercan omhelst een speler van Westerlo na de overwinning op Lierse Kempenzonen op 20 maart. (Foto: Belga Images)

De Turkse industrieel Oktay Ercan heeft in Westerlo de nieuwe vennootschap ZSE Technology opgericht. Het bedrijf moet zich specialiseren in cyberbeveiliging en anti drone systemen en kreeg een startkapitaal mee van 1 miljoen euro. In zijn thuisland Turkije is Ercan actief in de wapenindustrie, onder meer als producent van militaire uniformen. In België is hij eigenaar van de voetbalploeg KVC Westerlo die sedert dit weekend zeker is van promotie naar de eerste klasse. Ercan pompte tot op vandaag 17 miljoen euro in “de parel van de Kempen” zoals Westerlo soms wordt omschreven in de lokale pers. Ercan bouwde zijn fortuin op in het Soedan van de dictator Omar al-Bashir. Die werd in 2019 van de macht verdreven. Hij wordt beschuldigd van oorlogsmisdaden gekoppeld aan de genocide van Darfour. Ercan was er de industriële vertegenwoordiger van zowel Turkije als Qatar. Beide landen hadden tot ambitie het religieus moslimextremisme in Soedan te ondersteunen en hun invloed in Afrika te versterken.

Volgens de Egyptische krant Al Ahram kreeg Ercan de Soedanese nationaliteit na tussenkomst van Omar al-Bashir. De industrieel veranderde daarop zijn naam in Oktay Shaban Hosni Ali. Hij kon een contract verzilveren voor levering vanuit Nigeria van militaire uniformen aan Soedan. Als onderdeel van een overeenkomst tussen de Turkse president Erdogan en al-Bashir kreeg hij een licentie om 60 % van de Soedanese handel in katoen op zich te nemen. De Egyptische krant is eigendom van de Egyptische regering. Egypte en Soedan zijn fysiek verbonden door de Nijl die vanuit Ethiopië via Soedan naar Egypte stroomt. Tot ergernis van beide landen bouwt Ethiopië een massale stuwdam op de Nijl aan haar grens met Soedan. Tegelijkertijd is er de onrust met het olierijke afgescheiden Zuid-Soedan.



Na het verdrijven van het corrupte al-Bashir regime wil de nieuwe Soedanese regering de invloed van Turkije en Erdogan in het land terugdringen. Ercan controleert 30 % van de groep Barer, leverancier van militair materiaal. Hij werkt daarbij met de steun van Erdogan. Barer is voor 70 % in handen van de Barzan Holdings, het investeringsvehikel van het Qatarese ministerie van Defensie. Volgens de onafhankelijke website African Intelligence zoekt Ercan met Barer momenteel toegang tot de regering van Ivoorkust. Die wil de komende jaren 10.000 extra militairen op de been brengen om onder meer de grens met Burkina Fasso te versterken. Die extra militairen moeten allemaal worden uitgerust met wapens en gevechtskledij. Ook de politie van Ivoorkust kan rekenen op nieuwe investeringen onder meer in het gebruik van intelligente databanken en informaticasystemen.