NIEUWKOMER: De familie De Ceuster en de ‘Cyclotella deceusteriana’

Tom De Ceuster

Tijdens een onderzoek naar biodiversiteit van enkele Antarctische eilanden in de zuidelijke Indische Oceaan ontdekte bioloog Bart Van de Vijver van de Plantentuin Meise een nieuwe algensoort. Hij gaf ze de naam ‘Cyclotella deceusteriana’, vernoemd naar Tom De Ceuster, producent van meststoffen en een belangrijke mecenas is voor de Plantentuin. Het benadrukt de gedrevenheid van De Ceuster voor duurzaamheid en bio-industrie. De ‘Cyclotella deceusteriana’ is een klein rond algje dat behoort tot de familie van de ‘centrische diatomeeën’ of kiezelwieren. Diatomeeën dragen bij in de strijd tegen de CO2-toename. Ze maken ook een belangrijk deel uit van het zogenaamde plankton, een grote massa van in de waterkolom zwevende algen. In Grobbendonk bouwde de familie De Ceuster haar bedrijf DCM uit tot Europees marktleider in zijn sector. Recent werd in Grobbendonk een nieuw kantorencomplex in gebruik genomen. DCM produceert in Grobbendonk 40.000 ton meststoffen per jaar, producten die de bodem op een organische manier voeden en verbeteren. De familie De Ceuster komt onze ranglijst binnen met een vermogen van 67 miljoen euro.

DCM is ook een een producent van producten voor gewasbescherming tegen ziektes. In België verkoopt de groep aan tuincentra en winkelketens, zoals Brico en Aveve. 75% van de productie gaat naar het buitenland. In Nederland, Duitsland en Oostenrijk werkt DCM met eigen verkoopkantoren. In Frankrijk werken zeventig mensen voor de groep. In totaal exporteert DCM naar 36 landen.



DCM zet voor zijn productie in op circulaire economie. Het bedrijf gebruikt nevenstromen uit de voedingsindustrie zoals doppen van cacaobonen en druivenpitten om meststoffen te maken. Het gebruikt ook beenderen en veren van kippen om meststoffen te produceren. Grondstoffen zoals gemalen druivenpitten en meel van kippenveren worden verwerkt in de meststofkorrel. Die korrels dringen in de bodem, daarbij komen stoffen vrij. De gemalen doppen van cacaobonen worden in de bodem door micro-organismen omgezet in stikstof en kalium. Beendermeel wordt omgezet in fosfor, en verenmeel wordt stikstof.