NIEUWKOMER – De familie Taché en de “Queen of Kalahari”

Jacky Taché

De Antwerpse diamantsector gaat door zwaar weer, ook al omdat de Belgische banken geen financiering meer verzorgen voor de diamantairs. Wie daardoor niet getroffen lijkt te worden, is de Antwerpse familie Taché, sedert 1956 actief in de diamantnijverheid en een zogenaamde “sightholder” van de diamantproducent de Beers. Taché is in diamantkringen bekend voor zijn aankoop van opmerkelijk grote ruwe diamanten. In 2015 was dat zo met de aankoop van de “Queen of Kalahari”, met zijn 342 karaat de vierde grootste ruwe diamant ooit opgedolven. U leest hieronder het verhaal van de “Queen of Kalahari”. De familie Taché recycleerde een deel van haar vermogen in het Luxemburgse durfkapitaalfonds TPY Capital. Onder leiding van Jacky Taché investeerde TPY al in 12 Israëlische start up bedrijven, actief in onder meer artificiële intelligentie en fin tech. De familie Taché komt onze ranking binnen met een vermogen van 36 miljoen euro. Eind maart richtte de familie de “Taché Foundation” op, een private stichting die zich zal toeleggen op de financiering van lokale projecten in die landen waar de groep actief is.

De “Queen of Kalahari” werd in 2015 opgedolven in de Karowe mijn, midden in de Kalahari woestijn in Botswana. Karowe is een zogenaamde dagmijn. Er wordt niet gedolven onder de grond in mijngangen. Met gecontroleerde ontploffingen wordt een krater uitgegraven op de bovengrond. Het steengruis gaat door een verlichte koker. Lokale arbeiders sorteren de stenen via een systeem van gecontroleerde handschoenen. Ze hebben geen direct contact met de stenen, enkel via de handschoenen in het buizensysteem. En in 2015 werd daar een steen uitgehaald van 342 karaat. (Lees verder onder de foto)



Kunst is dan die steen zo goed mogelijk te bewerken en daar zoveel mogelijk kleinere diamanten uit te halen. Een ingewikkeld proces dat wordt uitgevoerd met 3D technologie en lasers. Twee stenen van 30 karaat kunnen meer waard zijn dan 1 steen van 60 karaat. Bijgaande illustratie laat de “Queen of Kalahari” zien naast een gemiddelde ring met diamant. Taché deed dat snij- en slijpwerk met de Kalahri diamant voor de Zwitserse juwelier Chopard. Ultiem leverde dat uitzonderlijk 23 diamanten op van 20 tot 50 karaat. Het slijpen van een ruwe diamant levert gemiddeld een rendement op van 42%. Bij de “Queen of Kalahari” was dat 56 %. Het afval van het slijpproces wordt trouwens opgevangen en samengeperst tot industriële diamant. Die wordt dan weer gebruikt om diamant te slijpen. Want enkel diamant laat toe diamant te bewerken.