Vorig jaar betrok het bedrijf Medix Laboratoires een nieuw bedrijfsgebouw dat in Oudenaarde is neergezet door Willy Naessens. Die laatste staat er om bekend ondanks zijn hoge leeftijd een sluw man te zijn. In het geval van Medix zal hij twee keer hebben nagedacht vooraleer een contract af te sluiten. Het bedrijf Medix, producent van voedingsadditieven, kijkt aan tegen een overgedragen verlies van 10 miljoen euro bij een omzet die onbekend is. Ook de ware eigenaars van Medix zijn niet bekend. Op papier is dat Andy Baert, gedomicilieerd in Zwitserland. Maar zoals ze zeggen, papier is gewillig. Onze zoektocht eindigt (voorlopig?) in Angola bij de rijkste Afrikaanse vrouw, Isabel dos Santos, en de grootste diamant ter wereld, goed voor 63 miljoen dollar.
Medix ging van start in 2013 als producent van whey, een verrijkt eiwit dat als voedingsadditief geliefd is bij onder meer bodybuilders. Eind 2017 kijkt Medix aan tegen een overgedragen verlies van 10,2 miljoen euro. Hoeveel Medix verkoopt, een omzetcijfer met andere woorden, is niet bekend. Ook niet wie de ware eigenaar is van het bedrijf. Initieel werd het startkapitaal van 8 miljoen ingebracht door ene Saahil Mehta, gedomicilieerd in Dubai. Recent bracht Andy Baert 3,5 miljoen euro verse middelen aan bij Medix. Uit die operatie blijkt dat Baert officieel de enige aandeelhouder is van Medix. Samen met Mehta is Baert ook betrokken bij de offshore holding Smab Ltd. (Lees verder onder de foto)
Andy Baert nam eind november vorig jaar ontslag als gedelegeerd bestuurder van het bedrijf. Een maand later trok hij het kapitaal op met 3,5 miljoen euro tot 17 miljoen euro. Hij treedt daarbij op als de enige aandeelhouder. Baert is nu gedomicilieerd in La Conversion in Zwitserland. Ooit was zijn domicilie in Schilde. Op dat adres huisde ook het diamantbedrijf Diamond Solutions Network. Bestuurder van dat bedrijf was naast Baert onder meer Nickolas Polak. Die laatste vinden we terug als directeur van Nemesis International, een belangrijke diamanthandelaar in Dubai. In 2017 presenteerde Polak “The Constellation”, de grootste diamant ter wereld, goed voor 813 karaat en een waarde van 63 miljoen dollar. De diamant werd verkocht aan het Zwitserse juweliershuis De Grisogono. Dat was dan weer in handen van de familie dos Santos. José dos Santos was van 1997 tot 2017 presidentieel alleenheerser in Angola en leidde één van de meest corrupte Afrikaanse regimes. In 2017 deed hij afstand van het presidentschap. Dat creëerde vooral moeilijkheden voor zijn familie. Dos Santos huwde drie keer en had zes kinderen. Met zijn vertrek als president kwam zijn belang in het Zwitsers diamant bedrijf op losse schroeven te staan. De Grisogono belandde in een crisis en dankte midden vorig jaar de helft van zijn personeel af, 47 ontslagen. Daarop zocht het bedrijf toenadering tot Nemesis waarvan eveneens wordt gezegd dat het via offshore structuren in handen is van dos Santos. (Lees verder onder de foto)
Eén jaar eerder, in 2016, had Nemesis de diamant ‘4 de Fevereiro’ verkocht voor 22 miljoen dollar aan Sindika Dokolo. Die laatste is niet enkel bekend als één van de grootste bezitters van Afrikaanse kunst, hij is ook gehuwd met Isabel dos Santos, de oudste dochter van José dos Santos. Dokolo zelf is de zoon van een Congolese miljonair die door de toenmalige dictator Mobutu werd genationaliseerd. Sindika Dokolo groeide op in België en Frankrijk. Zijn echtgenote bouwde tijdens het bewind van haar vader een heus bedrijvenimperium uit. Het vermogen van Isabel dos Santos wordt door Forbes geschat op 3 miljard dollar. Daarmee is ze meteen de rijkste vrouw van Afrika en één van de meest invloedrijke businessvrouwen ter wereld. Reikt haar invloed tot in Oudenaarde? Onze vragen aan Medix bleven onbeantwoord.