RES en Walther Smets werken aan (voorlopige) redding

De coöperatieve vennootschap RES roept op maandagavond 13 mei een buitengewone algemene vergadering bijeen. Bedoeling is dat die zich buigt over een reddingsplan voor de alternatieve betaalmunt RES. Maar de agenda van die vergadering is weinig overtuigend en staat vol voorwaardelijke termen. RES, een product van Walther Smets, zag onder druk van de Nationale Bank haar consumentenactiviteit over kop gaan. Nu rest enkel nog de betaalactiviteit voor handelaren. Maar die zou doorheen de jaren meer en meer geïnfiltreerd zijn door zwart geld dat wordt omgezet in RES. Een aantal handelaars wil ondertussen een nieuw systeem voor ruilhandel opzetten.



Toekomstige reorganisatie CVBA RES en RES groep – bespreking van de toestand van de CVBA RES.” zo start de agenda van de geplande vergadering. “Bespreking van een eventuele kapitaalsverhoging. Mogelijke toekomstige wijzigingen aan het huishoudelijk reglement van de CVBA RES.” gaat het verder. Dus niets concreets. Vraag is hoelang RES het nog uitzingt nu haar consumentenactiviteit werd failliet verklaard. RES is een alternatief betaalsysteem dat een kleine 20.000 particuliere consumenten en 6.000 handelaars bedient. Het was in handen van Walther Smets en zijn familie.

RES wordt ondertussen ook onderzocht door het het parket. Die vermoedt dat heel wat handelaren hun zwarte inkomsten hebben omgezet in RES punten. Op die manier kan het zwarte geld al dan niet gedeeltelijk na verloop van tijd terug in officiële boekhouding worden gebracht. Een soort witwassen op termijn dus. Wellicht kapseist dit systeem nu. Walther Smets hield er een rijkelijke levensstijl op na en etaleerde die ook als referentie van het fortuin dat RES kon brengen. Maar dat systeem is dus nu in elkaar geklapt.

Een aantal handelaren willen nu nog de meubelen redden uit het brandende huis. Ze werken aan de oprichting van het alternatieve betaalmiddel dat de naam Trade Euro meekrijgt. “We willen met Trade teruggaan naar de oorsprong van RES: de ruilhandel onder zelfstandigen met een virtuele munt.” zegt horeca ondernemer Patrick De Bouw aan de Tijd. RES heeft volgens De Bouw lang goed gewerkt, met meer omzet en winst voor de aangesloten handelaars. “Maar het is helemaal ontspoord door de consumententak uit te bouwen. Daardoor kwamen er te veel RES-punten in omloop en kregen veel handelaars er meer binnen dan goed was. Dat heeft zelfs geleid tot faillissementen. Bij veel RES-handelaars was daar ongenoegen over. Vandaar dat we met Trade willen blijven bij de basis van het systeem. De manier waarop we het organiseren is boekhoudkundig en fiscaal trouwens volledig legaal voor de aangesloten handelaars.”.