In Roeselare is de 83-jarige ondernemer Luc Debaillie overleden. De immer discrete Debaillie maakte fortuin in de veevoederindustrie en werd ook aandeelhouder van Kredietbank, nu KBC. Samen met zijn zoon Philippe controleert hij 45 % van de varkensverwerker Westvlees Group mee in handen van de familie Claeys. Debaillie gaf nog nooit een interview weg. Zijn bedrijvengroep was sterk verankerd in het buitenland. Zo werden de veevoederbedrijven Debaillie en De Brabander gecontroleerd door de Nederlandse holding Copper Moutain die op zijn beurt wortels had in Curaçao. Luc Debaillie zal tot zijn eigen ergernis en spijt geassocieerd blijven met de dioxinecrisis uit 1999, een voedselcrisis waarvan hij in de media onterecht als oorzaak werd genoemd terwijl hij in feite slachtoffer was.
De ondernemer Luc Debaillie liep al in het algemeen niet hoog op met ‘de gazetten’ die volgens hem niet veel goeds konden voortbrengen, zeker al niet wanneer de fiscus meelas. Die stilzwijgendheid lag mee aan de basis van een zweem van achterdocht die boven zijn bedrijf hing. En dan in 1999 slaat het noodlot toe. In dat jaar krijgt De Brabander Voeders, producent van voeder voor gevogelte, gesmolten dierlijk vet van vetsmelterij Verkest uit Deinze toegeleverd. Achteraf bleek het om een mengsel van dierlijk en technisch afgewerkt vet te gaan. Daardoor kwamen pcb’s en dioxines in de voedselketen terecht. Vanuit De Brabander kwam de dioxine ook terecht bij Debaillie. Die merkt problemen bij zijn klanten en laat verschillende analyse uitvoeren. En ontdekt de aanwezigheid van dioxine. Debaillie wordt daardoor als het ware de ‘uitvinder’ van de dioxine. En meteen krijgt het bedrijf in de pers, onterecht, de zwarte piet toegeschoven. In werkelijkheid was het bedrijf, wat later ook bleek, een van de grootste gedupeerden. Aan de basis van de dioxinecrisis ligt de vetsmelter Verkest. Die zal later veroordeeld worden tot het betalen van 1 miljoen euro schadevergoeding aan Debaillie. Die laatste neemt binnen de hele dioxinecrisis wel zijn dorpsgenoot De Brabander Voeders over.
Dat heeft niets te maken met de dioxinecrisis, zal Luc Debaillie daarover later zeggen, het was een puur operationele samenwerking. Maar de dioxinecrisis zal altijd een zwart kruis blijven op de geest van Luc Debaillie. De industrieel is ook al langer aandeelhouder van Kredietbank. In 1975 wordt hij bestuurder van de grootste Vlaamse bank, iets wat hij 30 jaar lang zal blijven. Wanneer zijn zoon Philippe aan het hoofd komt van het veevoeder bedrijf, moet hij echter alle zeilen bijzetten om het bedrijf overeind te houden. Centraal daarin staat de Nederlandse holding Copper Mountain. Philippe Debaillie moet alle likwiditeiten uit Nederland terughalen om de Belgische industriële activiteit te saneren. Beter vergaat het de participatie van 45 % die de familie wist op te bouwen in Westvlees, de grootste Vlaamse verwerker van varkensvlees in handen van de familie Claeys. In 2020 werd nog bekend dat die 20 miljoen euro aan winst naar boven bracht.