Superdividend van 100 miljoen euro voor Beaulieu-familie De Clerck

Dominiek De Clerck, voorzitter van de groep Beaulieu (Foto: Belga Images)

De textiel- en chemiegroep Beaulieu International, in handen van de West-Vlaamse familie De Clerck, keert over het boekjaar 2023 een dividend uit van 100 miljoen euro. Het gaat om een uitkering op basis van de overgedragen winst van 2022. In 2021 werd nog een superdividend uitgekeerd van 400 miljoen euro. Voor het boekjaar 2023 wordt het winstdividend overgeslagen. Vorig jaar incasseerde het bedrijf op groepsniveau een nettoverlies van 0,6 miljoen euro tegenover nog een nettowinst van 112 miljoen euro in 2022. Nog dit jaar maakte de groep bekend zijn garenfabriek in Komen en zijn kunstgrasproductie in Oostrozebeke te sluiten. Op de twee sites samen verliezen 149 mensen hun baan.

De sluiting van Berry Yarns, de vestiging van Beaulieu in het Henegouwse Komen, is het einde van de garenactiviteiten in België. De fabriek maakt garens die gebruikt worden in vloerkleden en in automatten. Beaulieu wil de activiteiten onderbrengen in Comines in Frankrijk, enkele kilometers verderop. De productie van kunstgras wordt dan weer overgebracht naar een vestiging in Spanje. Beaulieu wil in Oostrozebeke wel nog de garens voor kunstgras blijven maken. Midden april kondigde de textielgroep ook een reorganisatie aan in de vloerendivisie, met onder meer de stopzetting van de productie van luxevinyltegels en -matten in het West-Vlaamse Wielsbeke. Daar staan 95 jobs op de tocht. Voor de aangekondigde saneringen werkten in België 1.751 mensen bij Beaulieu, op een totaal van 4.700 wereldwijd.



De 63-jarige Dominiek De Clerck, de jongste van zes kinderen van wijlen Roger De Clerck, werd benoemd tot voorzitter, ter vervanging van de vroegere bankier Peter Vandekerckhove. In maart werd hij tevens CEO ad interim, na het opstappen van de externe manager Pol Deturck.