De Waalse bouwgroep Thomas & Piron, in handen van de familie Piron, kon zijn groepsomzet vorig jaar optrekken van 696 naar 923 miljoen euro. Die groei is in de eerste instantie het gevolg van overnames waaronder nu ook een bouwbedrijf uit Zwitserland. Met de omzet groeit ook het aantal werknemers, van 2.400 naar 3.300 waarvan 1.600 arbeiders. De totale loonkost stijgt van 132 naar 189 miljoen euro. De nettogroepswinst van 10 miljoen in 2021 sloeg vorig jaar om in een verlies van 9,9 miljoen euro. Dat blijkt uit de jaarrekening van de Luxemburgse moederholding van de bouwgroep. Een nieuwe berekening brengt het vermogen van de familie Piron op 497 miljoen euro.
Concreet leverde Thomas & Piron vorig jaar 780 woningen en 535 appartementen op in de zes landen waar Thomas & Piron aanwezig is. Daarbij komen nog 95 renovaties. Het jaar werd ook gekenmerkt door de overname van Epiney Holding, een bouwspecialist in het Zwitserse Wallis. 679 miljoen euro omzet werd in België geboekt, 143 miljoen in Luxemburg, 63 miljoen in Zwitserland, 26 miljoen in Frankrijk en 10 miljoen tenslotte in Marokko.
Dit jaar wil het management van de bouwgroep vooral werken aan consolidatie van al die overnames. De economische context blijft ook moeilijk met stijgende loonkosten en materiaalkosten. Die liggen trouwens ook aan de basis van het verlies over vorig jaar, mee versterkt door het te laat leveren van bouwmaterialen. Komt daarbij het tekort aan arbeidskrachten. Het bedrijf heeft momenteel veertig openstaande vacatures en dat ondanks samenwerkingen met verschillende scholen en de oprichting van de TP Academy. Een andere uitdaging is het ‘Territoriale Masterplan’ (SDT), dat momenteel wordt onderzocht door het Waalse Parlement. Einddoel daarvan is de verstedelijking te concentreren op centrale gebieden in steden en dorpen. Voorlopig is Thomas & Piron niet actief in Vlaanderen maar sluit niet uit dat zich de komende jaren nieuwe opportuniteiten in Vlaanderen voordoen.