VASTGOED – Bénédict Lantsoght koopt en renoveert kasteel Vanreybrouck

Het kasteel Vanreybrouck in Moerkerke, deelgemeente van Damme in West-Vlaanderen, krijgt een nieuwe toekomst. Het verloederde kasteel is opgekocht door de ondernemer Bénédict Lantsoght. Samen met zijn dochter Anouck gaat hij het pand volledig in ere herstellen. Eens dat is gebeurd, moet het gebouw onderdak bieden aan een multidisciplinaire medische praktijk. Lantsoght runde 20 jaar lang de parketgroothandel Arbony in Flémalle. Vorig jaar verkocht hij het bedrijf aan ondernemer Joris Ide, onder meer bekend als mede aandeelhouder van het veel geplaagd RSC Anderlecht dat hij samen kocht met Marc Coucke.



Kasteel Vanreybrouck werd in 1838 gebouwd. In 1910 kwam het in handen van de latere Moerkerkse burgemeester Edmond Vanreybrouck, die er ook zijn naam aan gaf. Het kasteel heeft een perceeloppervlakte van 2.303 vierkante meter en een bewoonbare oppervlakte van ongeveer 650 vierkante meter. Maar het kende de voorbije jaren moeilijke tijden. Het kwam in handen van Sherlyn D. en Carine B., moeder en dochter die vanuit een vastgoedkantoor in Knokke honderden mensen oplichten. Beiden werden daar ook voor veroordeeld.

Al in 2015 stelde Onroerend Vastgoed vast dat de vrouwen werken lieten uitvoeren aan het gebouw zonder de nodige vergunning. Ze stripten het volledige kasteel zonder rekening te houden met de kostbare plafonds, sierschouwen, trappen en balken. Bij het Agentschap Onroerend Erfgoed spraken ze destijds zelfs van “één van de zwaarste dossiers van bouwovertredingen van de laatste jaren”. (Lees verder onder de foto)

Al in 2015 rapporteerde de inspectie onroerend erfgoed de overtredingen in het kasteel.

Lantsoght maakt zich nu sterk dat hij het pand volledig zal herstellen, in overleg met de bevoegde overheidsdiensten. Zo zal het dak volledig hersteld worden in zijn originele staat en zullen ook de ramen identiek zijn, schouwen, moluren en dergelijke worden zorgvuldig hersteld. Ook de peervormige toren die in de Tweede Wereldoorlog vernietigd werd, zal opnieuw gereconstrueerd worden.

De dakkapellen zijn bewerkt met zogenaamde sgraffiti (foto hieronder), een techniek waarbij in verse mortel een lijntekening gekrast en ingekleurd wordt volgens de fresco-techniek. In de tijd van de jugendstil werden hoofdzakelijk portretten, gracieuze vrouwen, gestileerd fruit of bloemen als motief gebruikt, vooral aan buitenmuren. Ook die gaat de nieuwe eigenaar opknappen. Hij kocht het kasteel aan voor om en bij 400.000 euro van de curator die instaat voor de afwikkeling van het oplichtersverhaal. Hoeveel de renovatie gaat kosten, is niet bekend. De werken zouden één jaar duren.

De sgraffiti in de dakkapel van het kasteel.